0
0
0
s2sdefault

Driekwart van de Nederlanders vindt dat mensen zelf moeten bijdragen aan waterbeheer. Iets meer dan de helft spant zich ook echt in om wateroverlast rondom het huis te beperken. Dit blijkt uit een steekproef van de waterschappen onder ruim 1000 respondenten.

Het onderzoek werd verricht in het kader van de campagne Waterbazen. Met deze campagne willen de waterschappen het belang van waterbewustzijn onder de aandacht brengen. Ook willen ze bereiken dat Nederlanders weten dat er waterschappen zijn en welke werkzaamheden ze uitvoeren.

Waterbewustzijn bevorderen
“We willen ook bevorderen dat mensen zelf weten wat ze zelf kunnen bijdragen aan schoon en voldoende water,” zegt Saskia van Amerongen van de Unie van Waterschappen. “Wij zijn namelijk heel blij met alle mensen die met grote of kleine aanpassingen steeds waterbewuster proberen te leven.”

Bijdrage leveren
Uit het onderzoek komt naar voren dat 75% van de Nederlanders vindt dat iedereen een bijdrage moet leveren om wateroverlast en watertekort te voorkomen. Van Amerongen was heel blij dat te lezen. “Als iedereen in en om zijn eigen huis kleine of grote aanpassingen doet, helpt dat bij het voorkomen van watertekort en wateroverlast.”

Wat houdt mensen tegen?
Bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan een grotere bijdrage te willen leveren aan het voorkomen van wateroverlast en watertekort dan dat ze nu doen. “Als we vervolgens vragen wat hen op dit moment tegenhoudt, horen we veel dat men niet goed weet hoe,” laat Van Amerongen weten.

Op weg helpen
Het blijkt bijvoorbeeld dat veel jongeren graag willen, maar niet altijd waterbewust gedrag vertonen. “Met de campagne Waterbazen hopen we deze welwillende groep op weg te helpen. Het onderzoek is daarbij bedoeld als 0-meting voor aanvang van de campagne. We hopen natuurlijk dat uit volgende metingen blijkt dat Nederland nog meer mensen telt die waterbewuster proberen te leven.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht Unie van Waterschappen over het onderzoek: Nederlanders moeten bijdragen aan waterbeheer
De campagnewebsite Waterbazen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dag Hans: ik deel je gedachtengang. Er is één nadeel. Het draagt weer bij aan de ‘bestuurlijke drukte’ waar we allemaal last van hebben. Ik vind de optie waarbij geborgden een kwaliteitszetel krijgen, met een maximum van drie per waterschap, daarom ook een aantrekkelijke optie.
Groet van Adriaan
Citaat: 'De Unie wijst erop dat de waterschappen komend jaar meer dan ooit tevoren investeren in veilige dijken en in schoon en voldoende water: 1,8 miljard euro.' Maar de Unie 'vergeet' te melden dat deze 1,8 miljard de opbrengst is van de Watersysteemheffing voor alle waterschappen samen. Dat is dus niet *extra* geld, maar reguliere financiering van droge voeten en schoon water. Het is mooi om dit geld voor de kerntaken van de waterschappen te labelen als een klimaatbeheer, maar er blijft dus extra geld nodig om, zoals de Unie stelt: "Er is wel extra rijksgeld voor decentrale overheden nodig om Nederland versneld aan te passen aan weersextremen."
Het pleidooi van VNG, IPO en Unie voor 1,8 miljard euro voor uitvoering van het Klimaatakkoord (2022-2024) is niet gehonoreerd. Maar als het Rijk de kosten voor klimaatadaptatie niet wil betalen, dan zit er voor de waterschappen niets anders op om naast de watersysteemheffing een aparte klimaatadaptatie-heffing in te voeren. Een heffing van 2 tientjes voor alle tien miljoen huishoudens in Nederland levert 200 miljoen per jaar op. Over drie jaar is dat 600 miljoen en dat is precies één-derde van het bedrag van 1,8 miljard dat VNG, IPO en Unie samen vragen. Zo eenvoudig kan het zijn.
Er wordt 6,7 miljard euro uitgetrokken voor klimaat en het deltaprogramma zoetwater krijgt 100 miljoen. Dat is dus ongeveer 1,5% van dit enorme bedrag. Verder is in 2018 besloten om het Deltafonds uit te breiden van het wegwerken van de achterstand in het onderhoud van dijken naar wateroverlast door klimaatverandering. En nu moet er volgens de deltacommissaris 800 miljoen bij. Wie kan dit balletje-balletje nog volgen? Volgens mij komt het deltaprogramma dus nog steeds structureel geld tekort. Enige journalistieke duiding is wel op z'n plaats!
Proficiat Hein, en ik wens je veel succes op dit essentiële beleidsterrein.
Super interessant en heel mooi als waterbedrijven green-based GAC (duurzaam kool) kunnen inzetten bij de zuiverring. Het spoelen van koolfilters moet ook wel mee worden genomen. Een heel lastig onderdeel dat vaak wordt vergeten.
► O.J.I. Kramer, C. van Schaik, P.D.R. Dacomba-Torres, P.J. de Moel, E.S. Boek, E.T. Baars, J.T. Padding, J.P. van der Hoek, 2021, Fluidisation characteristics of granular activated carbon in drinking water treatment applications, Advanced Powder Technology Journal. 32, Issue 9, (2021) pp. Pages 3174-3188. doi: 10.1016/j.apt.2021.06.017.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.