0
0
0
s2sdefault

Vorig najaar ging de campagne Waterbazen van start. Met deze campagne willen de waterschappen het brede publiek bereiken. Doel is informeren over het werk van de waterschappen en het waterbewustzijn onder de mensen vergroten. De komende vier weken vormen de tweede fase van de campagne.

Met de publicatie van een gids met vragen en weetjes over waterkwaliteit en waterbeheer is de tweede fase van de campagne ‘Waterbazen’ van start gegaan. “Iedereen wandelt nu,” zegt Judith de Jong van de Unie van Waterschappen. “Dat wordt langzamerhand misschien wel een beetje saai. Daarom leek het ons een aardig idee om in het kader van onze campagne een mobiele gids te maken met vragen en opdrachten, die mensen tijdens een wandeling kunnen doen.”

De gids kent geen wandelroutes, maar biedt opdrachten in de categorieën ‘wandelen in de stad’, ‘wandelen in de natuur’ en ‘wandelen op de dijk’. De Jong: “We willen natuurlijk niet dat iedereen dezelfde routes gaat lopen. Vandaar de thematische aanpak met vragen en opdrachtjes voor jong en oud.”

Campagne
De campagne is bedoeld om de zichtbaarheid van de waterschapen te vergroten en het brede publiek te laten zien wat mensen zelf kunnen bijdragen aan schoon en voldoende water. “Het is, na de campagne rond de waterschapsverkiezingen, de eerste keer dat alle waterschappen samen met een boodschap naar het publiek komen. Dit doen we om ook tussen de verkiezingen door zichtbaar te zijn. We willen mensen van hele concrete tips en adviezen voorzien.”

“Uiteindelijk is de campagne geslaagd als we zoveel mogelijk mensen hebben bereikt en steeds meer mensen waterbewust handelen,” zegt De Jong. Om dat te meten, peilen de waterschappen de effecten van hun campagne ook regelmatig. “De eerste reacties zijn positief. De vele interacties op bijvoorbeeld sociale media laten zien dat het onderwerp leeft. De campagne zal nog een tijd doorlopen. Enkele keren per jaar willen we gezamenlijk met alle waterschappen aandacht genereren door nieuwe elementen aan de campagne toe te voegen. Nu is dat dus deze gids, maar de komende weken zoeken we het publiek ook op met nieuwe filmpjes en polls.”

 

MEER INFORMATIE
De gids is te vinden op de campagnewebsite
Bericht H2O Actueel bij begin Waterbazen-campagne

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik verbaas me over deze suggestie. Mij komt het voorstel van Hans Middendorp over als een motie van wantrouwen naar de kiezers en naar de huidige gekozenen in de waterschappen. Een door de kiezers uit verschillende lijsten gekozen bestuur vertegenwoordigt toch per definitie de maatschappelijke belangen? Verstroping van de besluitvorming door een adviescommissie in te voeren die uit vertegenwoordigers van allerlei belangengroepen bestaat, levert geen meerwaarde.
Het is aan het ambtelijk apparaat en de bestuurders van het waterschap om, net zoals bij een gemeente of provincie, de verschillende maatschappelijke belangen bij de voorbereiding en de besluitvorming te betrekken. Daartoe zal men met al die belangengroepen contacten onderhouden, zoals nu ook al gebeurt. Maar dat is iets anders dan elke keer verplicht advies te moeten vragen. De door mij om zijn deskundigheid gewaardeerde AWP zou dit voorstel echt nog eens moeten heroverwegen.
Groet, Piet Oudega (HHNK, PvdA)
Hallo Hans, hele goede gedachte. Ik denk dat de geborgde zetels door hun sterke eigenbelang zorgen voor een veel te behoudend waterschap waar innovatie nauwelijks een kans krijgt. Daarbij weten ze het altijd zo te draaien dat de kosten niet eerlijk worden verdeeld en daarvan is de burger de dupe. Al met al denk ik dat een geheel gekozen bestuur sneller en beter tot besluitvorming kan komen en dat er een hoop bestuurlijke drukte kan worden voorkomen.
Een adviescommissie met alle belangengroepen is dan beter.
groet, Fokke
Dag Hans: ik deel je gedachtengang. Er is één nadeel. Het draagt weer bij aan de ‘bestuurlijke drukte’ waar we allemaal last van hebben. Ik vind de optie waarbij geborgden een kwaliteitszetel krijgen, met een maximum van drie per waterschap, daarom ook een aantrekkelijke optie.
Groet van Adriaan
Citaat: 'De Unie wijst erop dat de waterschappen komend jaar meer dan ooit tevoren investeren in veilige dijken en in schoon en voldoende water: 1,8 miljard euro.' Maar de Unie 'vergeet' te melden dat deze 1,8 miljard de opbrengst is van de Watersysteemheffing voor alle waterschappen samen. Dat is dus niet *extra* geld, maar reguliere financiering van droge voeten en schoon water. Het is mooi om dit geld voor de kerntaken van de waterschappen te labelen als een klimaatbeheer, maar er blijft dus extra geld nodig om, zoals de Unie stelt: "Er is wel extra rijksgeld voor decentrale overheden nodig om Nederland versneld aan te passen aan weersextremen."
Het pleidooi van VNG, IPO en Unie voor 1,8 miljard euro voor uitvoering van het Klimaatakkoord (2022-2024) is niet gehonoreerd. Maar als het Rijk de kosten voor klimaatadaptatie niet wil betalen, dan zit er voor de waterschappen niets anders op om naast de watersysteemheffing een aparte klimaatadaptatie-heffing in te voeren. Een heffing van 2 tientjes voor alle tien miljoen huishoudens in Nederland levert 200 miljoen per jaar op. Over drie jaar is dat 600 miljoen en dat is precies één-derde van het bedrag van 1,8 miljard dat VNG, IPO en Unie samen vragen. Zo eenvoudig kan het zijn.
Er wordt 6,7 miljard euro uitgetrokken voor klimaat en het deltaprogramma zoetwater krijgt 100 miljoen. Dat is dus ongeveer 1,5% van dit enorme bedrag. Verder is in 2018 besloten om het Deltafonds uit te breiden van het wegwerken van de achterstand in het onderhoud van dijken naar wateroverlast door klimaatverandering. En nu moet er volgens de deltacommissaris 800 miljoen bij. Wie kan dit balletje-balletje nog volgen? Volgens mij komt het deltaprogramma dus nog steeds structureel geld tekort. Enige journalistieke duiding is wel op z'n plaats!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.