In een gezamenlijke verklaring eisen de regionale overheden in Groningen, waaronder twee waterschappen, dat de provincie na jaren van aardbevingsleed 'recht wordt gedaan'. Ze roepen de Tweede Kamer op de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie over te nemen.

De verklaring werd gisteravond op een bijeenkomst in Delfzijl ondertekend door de provincie Groningen, tien gemeenten en twee waterschappen. Hij is aangeboden aan de woordvoerders in de Tweede Kamer en vandaag paginagroot in de (regionale) dagbladen afgedrukt.

"Wij voelen ons eindelijk gehoord en gezien door de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie: Groningers boven gas", schrijven de overheden. "Wij roepen de Tweede Kamer op om deze conclusies over te nemen, en daarmee de lang geleden begonnen en jarenlang opgebouwde ontstane ereschuld aan alle Groningers en generaties die na ons komen te erkennen en in te lossen."

Het manifest is bedoeld als reactie op het rapport van de enquêtecommissie, dat op 24 februari in Zeerijp werd gepresenteerd. Daarin werd hard geoordeeld over de Haagse afhandeling van de aardbevingsschade. De commissie spreekt van 'een ongekend systeemfalen' en vindt dat regering en parlement de Groningers ruimhartig moeten compenseren.

Solidariteit
De Groningse overheden eisen nu uiterlijk in september van dit jaar een plan van aanpak van het kabinet 'om de daad bij het woord te voegen'. Van win(st)gewest moet Groningen wat hen betreft nu ‘pronkjewail’ worden.

De beide waterschappen in de regio, Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s, hebben zich uit solidariteit bij de verklaring aangesloten, zegt woordvoerder Arjan Heugens van Hunze en Aa’s. “Solidariteit met de mede-overheden en met de inwoners.”

Zelf hebben de waterschappen ook 'af en toe' schade, zegt zijn collega Marieke Molendijk van Noorderzijlvest. “Scheurtjes in het metselwerk.” Volgens haar wordt die schade altijd wel vergoed.

Bodemdaling
Daarnaast kampen ze met bodemdaling als gevolg van de gaswinning. Heugens: "Dat vraagt om aanpassingen in het waterbeheer. Daarover zijn wij steeds in gesprek met de NAM. Zo is een groot zeegemaal mede gefinancierd vanuit de opbrengsten van de gaswinning."

Als oud-burgemeester van Slochteren is dijkgraaf Geert-Jan ten Brink van Hunze en Aa’s zelf ook gehoord door de enquêtecommissie. Sinds medio 2021 is hij bovendien voorzitter van het Interventieteam Vastgelopen Dossiers, dat het mandaat heeft om maatwerkoplossingen te zoeken. "Maar dat staat los van zijn werk als dijkgraaf", aldus Heugens.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……
Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!