Dijkgraaf Geert-Jan ten Brink van waterschap Hunze en Aa's moet ‘vastgelopen dossiers’ in de hersteloperatie van huizen in het Groningse aardbevingsgebied vlot trekken. Ten Brink gaat aan de slag als voorzitter/adviseur van het nieuwe Interventieteam Vastgelopen Dossiers.
Geert-Jan ten Brink Demissionair ministers Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Stef Blok van Economische Zaken hebben Ten Brink bereid gevonden om oplossingen te zoeken voor vastgelopen dossiers in het aardbevingsgebied, waar huizen schade hebben opgelopen door aardschokken als gevolg van de gaswinning. Er wordt gewerkt aan herstel en versterking van gebouwen, maar niet in alle gevallen leidt dat tot oplossingen.
Het Interventieteam met Ten Brink als adviseur en voorzitter is gestart met de voorbereiding van het afhandelen van vastgelopen dossiers. Het team krijgt ‘ruim mandaat’ om maatwerkoplossingen te bieden, schrijft minister Ollongren aan de Tweede Kamer. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en gemeenten kunnen schrijnende gevallen aandragen.
De ministers stellen het interventieteam 50 miljoen euro beschikbaar voor het vinden van oplossingen. Ten Brink die het aardbevingsgebied kent uit zijn tijd als burgemeester van de voormalige gemeente Slochteren, ziet die 50 miljoen euro als startbedrag, zo laat hij aan rtv Drenthe weten. De dijkgraaf gaat onbezoldigd aan de slag.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.