0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het is slecht gesteld met de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland. Slechts 1 procent van de gemeten wateren voldoet aan de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) concludeert Natuur & Milieu in een vandaag gepresenteerd rapport.

De natuurbeschermingsorganisatie maakt zich vooral zorgen over de wateren die niet worden gemeten, zoals beekjes, sloten, grachten en vijvers. Die omvatten ongeveer een derde van al het oppervlaktewater in Nederland, maar niemand weet hoe het daarmee gesteld is. Daardoor kan de vervuiling, grotendeels veroorzaakt door mest en bestrijdingsmiddelen, ongeremd doorgaan.’

Een van de knelpunten is volgens Natuur & Milieu de versnippering van bestuurlijke verantwoordelijkheden. Die maakt het onnodig ingewikkeld om eenduidig beleid op waterkwaliteit te ontwikkelen, uit te voeren en te handhaven.

Ook krijgt het onderwerp geen prioriteit op de politieke agenda, aldus het rapport. ''De waterkwaliteit blijkt al jaren een ondergeschoven kindje in het Nederlandse beleid.’’

Boetes
De onderzoekers baseren zich op literatuurstudie en gesprekken met experts van onder andere de ministeries, de provincies, de waterschappen en uit de wetenschap. Hun rapport moet de sector helpen om het herstel van biodiversiteit en daarmee van de kwaliteit van het oppervlaktewater te versnellen.

Rob van Tilburg 180Rob van TilburgRob van Tilburg van Natuur & Milieu zegt geschrokken te zijn van de resultaten. ''De vervuiling maakt het steeds moeilijker en duurder om ons water te zuiveren. Ook staat de natuur hierdoor steeds verder onder druk. Ingrijpen is nodig om verlies van biodiversiteit te vermijden en hoge kosten of zelfs boetes te vermijden.’’

Het Nederlandse oppervlaktewater moet uiterlijk in 2027 voldoen aan de doelen van de KRW. Een meerderheid van de ondervraagde stakeholders verwacht dat dat niet gehaald wordt.

Natuur & Milieu roept het Rijk daarom op de regie te nemen met ''een ambitieus beleid en een heldere taakverdeling over bestuurslagen’’. Ook pleit de organisatie voor integratie van het waterbeleid met het mest- en gewasbeschermingsbeleid.

Stemhulp
De waterschappen moeten veel meer werken aan kwaliteitsherstel en strenger handhaven op overtredingen, vindt Natuur & Milieu. Ze levert er gelijk een stemhulp bij voor de waterschapsverkiezingen, die inzicht geeft in welke partijen werk maken van waterkwaliteit, en een ‘Toolbox Icoonprojecten’.

Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, ondersteunt het pleidooi van Natuur & Milieu voor een stevige aanpak om de KRW-doelen te halen. ''Nieuwe inzichten biedt het rapport niet, wel maakt het duidelijk dat er meer moet gebeuren’’, zegt woordvoerder Amarins Komduur. Vewin hamert daar al langer op en heeft zijn hoop gevestigd op de ‘versnellingstafels’ die inmiddels zijn gestart en die tot duidelijke afspraken moeten leiden.

Komduur benadrukt dat de kwaliteit van de huidige drinkwatervoorziening niet in het geding is. ''We willen voorkomen dat we daar in de toekomst steeds meer in moeten investeren in zuivering.’’

Bij de Unie van Waterschappen was vanmiddag niemand beschikbaar voor een reactie.

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek waterkwaliteit & biodiversiteit
Stemhulp waterschapsverkiezingen
Icoonprojecten waterkwaliteit
Reactie Vewin

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het