secundair logo knw 1

Verbleekt koraal I foto: Vardhan Patankar / Wikimedia Commons

De situatie van de koraalriffen in de wereld is nog ernstiger dan eerder werd gedacht, stelt het United Nations Environment Programme (UNEP). Het gevaar bestaat dat alle riffen tegen het eind van de eeuw zijn verbleekt en herstel niet meer mogelijk is. Om dit te voorkomen, moet de uitstoot van broeikasgassen fors worden verminderd.

Het VN-Milieuprogramma komt met deze waarschuwing in het rapport Projections of Future Coral Bleaching Conditions. Hierin is de toekomst van koraal bekeken op basis van de nieuwe generatie van klimaatmodellen van het wetenschappelijke VN-klimaatpanel IPCC. 

Leticia Carvalho Leticia Carvalho“Zonder actie zullen koraalriffen binnenkort verdwijnen”, zegt Leticia Carvalho, hoofd van de Marine and Freshwater Branch van UNEP, naar aanleiding van de onderzoeksresultaten. Zij noemt dit ecosysteem de ‘kanarie in de kolenmijn’ voor de invloed van klimaatverandering op oceanen. “De mensheid moet met op feiten gebaseerde urgentie, ambitie en innovatie handelen, voordat het te laat is.”


(advertentie)

Koraalriffen staan onder druk door de stijgende watertemperatuur als gevolg van de opwarming van de aarde. Hierdoor worden algen afgestoten, die koraal kleur en voedsel geven. Het witte kalkstenen skelet blijft over. Wanneer deze verbleking aanhoudt, sterft koraal af. Zo was er tussen 2014 en 2017 de meest ingrijpende gebeurtenis met verbleking tot nu toe, die voor veel schade aan koraalriffen in de Stille, Indische en Atlantische Oceaan zorgde.

Sneller ernstige verbleking
UNEP heeft twee scenario’s van klimaatverandering bij de hand genomen. In het ‘worst-case’ scenario blijven fossiele brandstoffen de boventoon voeren in de mondiale economie. De onderzoekers verwachten dat dan alle riffen in de wereld tegen het einde van deze eeuw zullen verbleken. Vanaf 2034 is er al gemiddeld jaarlijks een ernstige verbleking van koraal te zien. Dit is negen jaar eerder dan waarvan nog werd uitgegaan bij de vorige voorspellingen uit 2017. 

Het uitgangspunt bij het ‘middle-of-the road’ scenario is daarentegen dat landen hun huidige beloften om de CO2-uitstoot met 50 procent te beperken, nog overtreffen. Dan wordt de jaarlijkse ernstige verbleking met elf jaar uitgesteld tot 2045.

Uitstel jaarlijkse verbleking mogelijk
“Het trieste is dat de projecties nog erger zijn dan voorheen”, zegt Ruben van Hooidonk. De koraalonderzoeker bij de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration en hoofdauteur van het rapport roept daarom evenals Carvalho op tot snel handelen. “We moeten echt proberen de CO2-uitstoot te verminderen om de koraalriffen te redden.”

Van Hooidonk en de andere onderzoekers keken nog naar hoe koraal reageert op veranderingen in de temperatuur, uitgaande van aanpassingen van de opwarming tussen 0,25 en 2 graden Celsius. De conclusie is dat een kwart graad minder opwarming mogelijk kan leiden tot zeven jaar uitstel van de jaarlijkse verbleking. Wordt de huidige uitstoot van broeikasgasemissies echter voortgezet, dan zullen koraalriffen het zelfs niet overleven bij een aanpassing van 2 graden Celsius.

MEER INFORMATIE
Bericht van Verenigde Naties
Rapport van UNEP
H2O-bericht (2019): koraal Benedenwindse eilanden
H2O-bericht (2018): snellere verbleking koraal

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.