0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De koraalriffen van Bonaire en Curaçao hebben het de afgelopen veertig jaar zwaar te verduren gehad, vooral door lokale menselijke factoren. Het koraal is in hoog tempo vervangen door algensoorten en cyanobacteriematten, blijkt uit onderzoek van Didier de Bakker van Wageningen Marine Research.

Volgens De Bakker gaat de achteruitgang van de koraalriffen bij de twee Benedenwindse eilanden een alarmerende fase in als er niets gebeurt. De koraalbedekking is vergeleken met de jaren zeventig gedecimeerd op dieptes tussen de tien en veertig meter: van gemiddeld 32,6 procent toen naar gemiddeld 9,2 procent in 2013.

Het koraal is vervangen door algensoorten en matten van cyanobacteriën. Ook zijn de riffen veel platter geworden door de achteruitgang van grote rif-bouwende koraalsoorten. Hierdoor wordt het steeds lastiger om de rijke biodiversiteit te ondersteunen.

De Bakker die met zijn onderzoek vorige week promoveerde, noemt de sterke bevolkingsgroei als belangrijkste reden voor de achteruitgang van de koraalriffen van Bonaire en Curaçao. Dat heeft geleid tot een slechtere waterkwaliteit, waardoor ziekteverwekkers gedijen die onder andere enkele snelgroeiende vertakkende koraalsoorten bijna compleet hebben uitgeroeid. Ook overbevissing en de introductie van invasieve exoten hebben een negatieve invloed gehad. Door deze menselijke factoren kunnen de riffen tevens minder weerstand bieden aan de effecten van klimaatverandering.

Wel zijn er nog bijna ongerepte koraalriffen. Hier zijn de plaatselijke omstandigheden gunstig, aldus De Bakker. Hij pleit voor maatregelen als verbetering van het afvalwaterreinigings- en rioleringssysteem, streng toezicht op kustontwikkeling en het herplanten van mangroven. Hiermee kan de lokale menselijke impact op de Caribische riffen worden verminderd.

 

MEER INFORMATIE
Bericht Wageningen University & Research
Bericht over verbleking koraalriffen 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het