0
0
0
s2smodern

De opwarming van de oceanen leidt ertoe dat koraalriffen veel sneller en vaker verbleken dan vroeger. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek. Een innovatieve methode om koraal te kweken waarbij de Universiteit van Amsterdam betrokken is, kan mogelijk de schade beperken.

Een team van onderzoekers uit vooral Angelsaksische landen heeft op honderd locaties in de wereld de situatie van koraalriffen sinds 1980 in beeld gebracht. Daaruit blijkt dat de tijd tussen verbleking gemiddeld zo’n vijf keer korter is geworden en nu zes jaar bedraagt. Het verbleken van koraal is een teken van stress: de algen die het koraal kleur en voedsel geven, verdwijnen dan. Daardoor is het witte kalkstenen skelet te zien. Wanneer koraal zich niet kan herstellen - en dat duurt jaren -, sterft het af.

De verbleking hangt nauw samen met de opwarming van het zeewater als gevolg van de klimaatverandering, stellen de onderzoekers. Koraal is erg gevoelig voor warmer water. Een relatief geringe temperatuurstijging kan al tot aanzienlijke beschadiging leiden. Volgens de onderzoekers verbleekte vóór 1980 koraal alleen op grote schaal in uitzonderlijke situaties. Nu treedt dit verschijnsel in riffen gemiddeld een keer per zes jaar op, omdat erg warme zeestromen veel vaker voorkomen.

Om de situatie te verbeteren, is volgens de onderzoekers in ieder geval een grootschalige vermindering van broeikasgassen nodig. Ook moet worden gekeken naar andere oplossingen. In dit verband is een onderzoek interessant waaraan Valérie Chamberland and Mark Vermeij van het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics van de Universiteit van Amsterdam meewerken. De onderzoekers hebben een innovatieve methode ontwikkeld om koraal te kweken.

Hierbij worden koraaleitjes in het lab bevrucht, waarna de larven eerst in het lab en vervolgens onder speciale condities in de zee groeien. Door nieuwe genetische combinaties passen de larven zich beter aan veranderende omstandigheden aan. De innovatie is met succes uitgetest in de zee bij Curaçao. Deze zaaimethode kan volgens de onderzoekers in potentie zorgen voor grootschalige restoratie van koraalriffen, terwijl de kosten en tijdsinvestering relatief gering zijn. Zij gaan nu verder bekijken wat er mogelijk is.

Meer informatie

Bericht van NOS over verbleking van koraal

Artikel over onderzoek verbleking in Science (inlog)

Bericht over nieuwe methode van kweken van koraal

Artikel over kweken van koraal in Scientific Reports

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.