De Watergroep, de grootste drinkwatermaatschappij in Vlaanderen, verhoogt de prijs van een kubieke meter water van 1,96 euro naar 2,25 euro, dat is een stijging van ruim 14 procent. In het tariefplan van De Watergroep - dat loopt van 2023 tot 2028 - staat dat vanaf 2024 de waterprijs elk jaar zal stijgen met nog eens 1,5 procent.

Dit blijkt uit de nieuwe tarieven voor 2023, die de Watergroep heeft gepubliceerd. Het waterbedrijf geeft als verklaring voor de forse prijsstijging de oplopende kosten voor het oppompen, zuiveren en verdelen van drinkwater. “Dit komt onder andere door de inflatie, veroorzaakt door de sterk gestegen energieprijzen, materiaal- en loonkosten en de extra investeringen die De Watergroep moet doen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen”, stelt het bedrijf.

Voor 2023 berekent het bedrijf ‘een beperkte tariefstijging van + 4,12%’ ten opzichte van 2022. “In de jaren die daarop volgen, volgt een jaarlijkse tariefstijging van +/- 1,5%”, staat in de toelichting op het tariefplan, dat is bedoeld om de klant inzicht te geven in de verwachte prijsontwikkeling van drinkwater.

Vlaamse waterfactuur
De Vlaamse waterfactuur is opgebouwd uit verschillende onderdelen: productie en levering van kraanwater (verbruik drinkwater), de zuivering van afvalwater (bovengemeentelijke bijdrage voor zuivering) én de afvoer van afvalwater (gemeentelijke bijdrage voor afvoer).

De stijging van de tarieven voor drinkwaterproductie en levering, maken ongeveer de helft uit van de totale stijging van de waterfactuur (gemiddeld 21 euro per jaar voor een gezin). Ook de afvoer en zuivering van het afvalwater is onder andere door inflatie een stuk duurder geworden.

Een gemiddeld Vlaams gezin (2 tot 3 personen met een jaarlijks waterverbruik van 72 m³) betaalde in 2022 168,49 euro voor de productie en levering van drinkwater. In 2023 wordt dat 189,70 euro (plus 21,20 euro). Voor drinkwater, zuivering én afvoer betaalt dit gezin dit jaar maximaal 444,36 euro, dat is een stijging van 43,08 euro ten opzichte van 2022.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Nederland: Over hele linie forse stijging van drinkwatertarieven

H2O Actueel: Vlaamse waterbedrijven moeten investeren in het netwerk en willen de drinkwaterprijs flink verhogen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Mirjam · 1 months ago
  400 kub gebruikt in drie jaar 2.600 euro .. belachelijk gewoon
 • This commment is unpublished.
  Wout · 2 months ago
  Zouden we in Nederland ook moeten doen, en misschien nog wel meer verhogen !!
  En de prijzen voor iedereen gelijk trekken, dus ook voor de hele grote afnemers en de overheden!
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……
Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!