secundair logo knw 1

De Watergroep, de grootste drinkwatermaatschappij in Vlaanderen, verhoogt de prijs van een kubieke meter water van 1,96 euro naar 2,25 euro, dat is een stijging van ruim 14 procent. In het tariefplan van De Watergroep - dat loopt van 2023 tot 2028 - staat dat vanaf 2024 de waterprijs elk jaar zal stijgen met nog eens 1,5 procent.

Dit blijkt uit de nieuwe tarieven voor 2023, die de Watergroep heeft gepubliceerd. Het waterbedrijf geeft als verklaring voor de forse prijsstijging de oplopende kosten voor het oppompen, zuiveren en verdelen van drinkwater. “Dit komt onder andere door de inflatie, veroorzaakt door de sterk gestegen energieprijzen, materiaal- en loonkosten en de extra investeringen die De Watergroep moet doen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen”, stelt het bedrijf.

Voor 2023 berekent het bedrijf ‘een beperkte tariefstijging van + 4,12%’ ten opzichte van 2022. “In de jaren die daarop volgen, volgt een jaarlijkse tariefstijging van +/- 1,5%”, staat in de toelichting op het tariefplan, dat is bedoeld om de klant inzicht te geven in de verwachte prijsontwikkeling van drinkwater.

Vlaamse waterfactuur
De Vlaamse waterfactuur is opgebouwd uit verschillende onderdelen: productie en levering van kraanwater (verbruik drinkwater), de zuivering van afvalwater (bovengemeentelijke bijdrage voor zuivering) én de afvoer van afvalwater (gemeentelijke bijdrage voor afvoer).

De stijging van de tarieven voor drinkwaterproductie en levering, maken ongeveer de helft uit van de totale stijging van de waterfactuur (gemiddeld 21 euro per jaar voor een gezin). Ook de afvoer en zuivering van het afvalwater is onder andere door inflatie een stuk duurder geworden.

Een gemiddeld Vlaams gezin (2 tot 3 personen met een jaarlijks waterverbruik van 72 m³) betaalde in 2022 168,49 euro voor de productie en levering van drinkwater. In 2023 wordt dat 189,70 euro (plus 21,20 euro). Voor drinkwater, zuivering én afvoer betaalt dit gezin dit jaar maximaal 444,36 euro, dat is een stijging van 43,08 euro ten opzichte van 2022.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Nederland: Over hele linie forse stijging van drinkwatertarieven

H2O Actueel: Vlaamse waterbedrijven moeten investeren in het netwerk en willen de drinkwaterprijs flink verhogen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.