secundair logo knw 1

Op de kegel in het Nederlandse paviljoen worden op een circulaire manier eetbare planten geteeld I foto: Jeroen Musch / V8 Architects

Nederland presenteert tijdens de zes maanden durende wereldtentoonstelling in Dubai allerlei innovaties en technologieën die te maken hebben met de verbinding van water, energie en voedsel. De blikvanger in het Nederlandse paviljoen is een hoge kegel waarop planten en paddenstoelen worden geteeld. Het water dat hiervoor nodig is, wordt uit woestijnlucht gehaald.

Na een uitstel met een jaar vanwege de coronacrisis is Expo 2020 Dubai – de naam is gehandhaafd – op 1 oktober officieel geopend. De wereldtentoonstelling duurt tot en met 31 maart 2022. Vrijwel alle landen doen mee en er worden miljoenen bezoekers verwacht. Het overkoepelende thema is Connecting minds, creating the future.

Paviljoen ontworpen als een biotoop
Het is de eerste wereldtentoonstelling in de Golfregio. In dit gebied liggen er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken veel kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. De Golfstaten zijn geïnteresseerd in innovatieve oplossingen voor water, duurzame energie en voedselzekerheid en daarop wordt ingespeeld in het motto Uniting Water, Energy and Food voor de Nederlandse bijdrage.

Het Rotterdamse bureau V8 Architects heeft een circulair paviljoen met een eigen mini-klimaat ontworpen. Het paviljoen dat te vinden is in het duurzaamheidsdistrict van de expo, wordt binnenin gedomineerd door een achttien meter hoge kegel. Aan de buitenkant hiervan worden eetbare planten en aan de binnenkant paddenstoelen geteeld. Speciaal ontwikkelde gekleurde ‘glas in lood’ zonnepanelen met organisch materiaal wekken de energie op.

Foto: Jeroen Musch / V8 ArchitectsFoto: Jeroen Musch / V8 Architects

Water voor planten uit woestijnlucht gehaald
Ook voor de irrigatie van de planten is er een circulaire oplossing. Hiervoor wordt de door Ap Verheggen bedachte SunGlacier-techniek ingezet. Op het dak staat een installatie die dagelijks achthonderd liter water haalt uit woestijnlucht.

Verheggen wil met dit systeem bijdragen aan schoon water voor iedereen in de wereld. “Zonneschijn, zwaartekracht en lucht zijn overal op deze planeet aanwezig. Deze gratis componenten hebben we zo optimaal als mogelijk gebruikt om schoon en koud water uit de buitenlucht te winnen. Omdat onze apparaten zo efficiënt werken, kunnen ze ook worden aangesloten op zonne-energie systemen.”

Duurzaam systeem voor kraanwater
Holland Water is eveneens van de partij. Het mkb-bedrijf is officieel sponsor van het Nederlandse paviljoen en realiseerde de Holland Water Bar, samen met V8 Architects en distributiepartner Culligan. Hier wordt water uit de kraan geschonken, wat hoogst ongebruikelijk is in de Golfregio.

Dat is mogelijk met de door Holland Water ontwikkelde duurzame waterbehandelingstechniek HW Bifipro op basis van koper- en zilverionisatie. Bacteriën zoals legionella krijgen hierdoor geen kans, ook niet in het warme klimaat van Dubai. Ook aan de rest van de expo levert het bedrijf systemen.

In veel landen waaronder Dubai heeft kraanwater niet zo’n betrouwbaar imago, zegt oprichter Leo de Zeeuw van Holland Water. “Mensen zijn het gewend om niet uit de kraan te kunnen drinken en daardoor is flessenwater hier de norm. Dit brengt enorme distributielogistiek met zich mee, en daarmee significante CO2-uitstoot. Daarnaast zorgen de kunststofflessen en verpakkingen voor een gigantische plastic afvalberg en vervuiling van land en zee. Met onze waterbehandelingssystemen kunnen we een einde maken aan deze milieubelastende traditie.”

In 2022 themaweek over water
De komende zes maanden worden er allerlei activiteiten georganiseerd om Nederlandse ideeën en oplossingen voor het voetlicht te brengen. Zo zijn er diverse themaweken. Tussen 20 en 26 maart 2022 staat een week lang het thema ‘water’ centraal. Sprekers gaan dan in op duurzame watertechnologieën en innovatieve internationale partnerschappen. Begin november is er een Nederlandse handelsmissie naar de Verenigde Arabische Emiraten en Expo 2020 Dubai.

 

MEER INFORMATIE
Informatie door ministerie van Buitenlandse Zaken
Website Dutch Dubai
H2O Techniek: bijdrage van Holland Water
H2O Actueel (mei 2020): uitstel van expo
H2O Actueel (juni 2019): water belangrijk thema
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.