0
0
0
s2sdefault

Nederland presenteert tijdens de zes maanden durende wereldtentoonstelling in Dubai allerlei innovaties en technologieën die te maken hebben met de verbinding van water, energie en voedsel. De blikvanger in het Nederlandse paviljoen is een hoge kegel waarop planten en paddenstoelen worden geteeld. Het water dat hiervoor nodig is, wordt uit woestijnlucht gehaald.

Na een uitstel met een jaar vanwege de coronacrisis is Expo 2020 Dubai – de naam is gehandhaafd – op 1 oktober officieel geopend. De wereldtentoonstelling duurt tot en met 31 maart 2022. Vrijwel alle landen doen mee en er worden miljoenen bezoekers verwacht. Het overkoepelende thema is Connecting minds, creating the future.

Paviljoen ontworpen als een biotoop
Het is de eerste wereldtentoonstelling in de Golfregio. In dit gebied liggen er volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken veel kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. De Golfstaten zijn geïnteresseerd in innovatieve oplossingen voor water, duurzame energie en voedselzekerheid en daarop wordt ingespeeld in het motto Uniting Water, Energy and Food voor de Nederlandse bijdrage.

Het Rotterdamse bureau V8 Architects heeft een circulair paviljoen met een eigen mini-klimaat ontworpen. Het paviljoen dat te vinden is in het duurzaamheidsdistrict van de expo, wordt binnenin gedomineerd door een achttien meter hoge kegel. Aan de buitenkant hiervan worden eetbare planten en aan de binnenkant paddenstoelen geteeld. Speciaal ontwikkelde gekleurde ‘glas in lood’ zonnepanelen met organisch materiaal wekken de energie op.

Foto: Jeroen Musch / V8 ArchitectsFoto: Jeroen Musch / V8 Architects

Water voor planten uit woestijnlucht gehaald
Ook voor de irrigatie van de planten is er een circulaire oplossing. Hiervoor wordt de door Ap Verheggen bedachte SunGlacier-techniek ingezet. Op het dak staat een installatie die dagelijks achthonderd liter water haalt uit woestijnlucht.

Verheggen wil met dit systeem bijdragen aan schoon water voor iedereen in de wereld. “Zonneschijn, zwaartekracht en lucht zijn overal op deze planeet aanwezig. Deze gratis componenten hebben we zo optimaal als mogelijk gebruikt om schoon en koud water uit de buitenlucht te winnen. Omdat onze apparaten zo efficiënt werken, kunnen ze ook worden aangesloten op zonne-energie systemen.”

Duurzaam systeem voor kraanwater
Holland Water is eveneens van de partij. Het mkb-bedrijf is officieel sponsor van het Nederlandse paviljoen en realiseerde de Holland Water Bar, samen met V8 Architects en distributiepartner Culligan. Hier wordt water uit de kraan geschonken, wat hoogst ongebruikelijk is in de Golfregio.

Dat is mogelijk met de door Holland Water ontwikkelde duurzame waterbehandelingstechniek HW Bifipro op basis van koper- en zilverionisatie. Bacteriën zoals legionella krijgen hierdoor geen kans, ook niet in het warme klimaat van Dubai. Ook aan de rest van de expo levert het bedrijf systemen.

In veel landen waaronder Dubai heeft kraanwater niet zo’n betrouwbaar imago, zegt oprichter Leo de Zeeuw van Holland Water. “Mensen zijn het gewend om niet uit de kraan te kunnen drinken en daardoor is flessenwater hier de norm. Dit brengt enorme distributielogistiek met zich mee, en daarmee significante CO2-uitstoot. Daarnaast zorgen de kunststofflessen en verpakkingen voor een gigantische plastic afvalberg en vervuiling van land en zee. Met onze waterbehandelingssystemen kunnen we een einde maken aan deze milieubelastende traditie.”

In 2022 themaweek over water
De komende zes maanden worden er allerlei activiteiten georganiseerd om Nederlandse ideeën en oplossingen voor het voetlicht te brengen. Zo zijn er diverse themaweken. Tussen 20 en 26 maart 2022 staat een week lang het thema ‘water’ centraal. Sprekers gaan dan in op duurzame watertechnologieën en innovatieve internationale partnerschappen. Begin november is er een Nederlandse handelsmissie naar de Verenigde Arabische Emiraten en Expo 2020 Dubai.

 

MEER INFORMATIE
Informatie door ministerie van Buitenlandse Zaken
Website Dutch Dubai
H2O Techniek: bijdrage van Holland Water
H2O Actueel (mei 2020): uitstel van expo
H2O Actueel (juni 2019): water belangrijk thema
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.