secundair logo knw 1

Water is een belangrijk thema in het Nederlandse paviljoen I Beeld: V8 Architects

Expo 2020 Dubai is vanwege de coronacrisis met een jaar uitgesteld en start in de herfst van 2021. In de Nederlandse bijdrage aan de wereldtentoonstelling staat het thema ‘uniting water, energy and food’ centraal. De bouw van het paviljoen wordt eind deze maand tijdelijk stilgelegd.

Expo 2020 Dubai zou eigenlijk al in oktober beginnen. Tot het uitstel is besloten nadat meer dan twee derde van de deelnemende landen hiervoor stemde. Ook Nederland ging akkoord. De wereldtentoonstelling wordt nu van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022 gehouden. De naam blijft wel ongewijzigd.

De opschorting heeft gevolgen voor de bouw van het Nederlandse paviljoen. De werkzaamheden worden eind deze maand tijdelijk stilgelegd, als de ruwbouw klaar is. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de duurzame hergebruikte en ruwe bouwmaterialen, zoals het staal en de damwanden, goed bestand tegen de hoge temperaturen in het Arabische land. De bouw wordt waarschijnlijk in januari 2021 hervat.

Het motto van de Nederlandse bijdrage is ‘uniting water, energy and food’. Het paviljoen wordt een biotoop in de vorm van een soort piramide. Hierin zijn water, energie en voedsel op circulaire wijze met elkaar verbonden. Op de flanken wordt voedsel verbouwd met water uit woestijnlucht, geproduceerd met behulp van de SunGlacier-installatie die is ontwikkeld door Ap Verheggen en Peter van Geloven. In het paviljoen worden ook watersystemen van het bedrijf Holland Water gepresenteerd.

Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheden worden steeds actiever in de Golfregio. Zij dragen nu al aanzienlijk bij aan oplossingen voor uitdagingen op het gebied van water, energie en voedsel, aldus Hans Sandee, consul-generaal in Dubai. “We zien prachtige nieuwe samenwerkingen ontstaan tussen bedrijven en overheden, helemaal in COVID-19 tijden. Dat maakt mij trots.”

 

MEER INFORMATIE
Ministerie van BZ over uitstel
Nederlands paviljoen voor expo
Website Dutch Dubai
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.