0
0
0
s2sdefault

Expo 2020 Dubai is vanwege de coronacrisis met een jaar uitgesteld en start in de herfst van 2021. In de Nederlandse bijdrage aan de wereldtentoonstelling staat het thema ‘uniting water, energy and food’ centraal. De bouw van het paviljoen wordt eind deze maand tijdelijk stilgelegd.

Expo 2020 Dubai zou eigenlijk al in oktober beginnen. Tot het uitstel is besloten nadat meer dan twee derde van de deelnemende landen hiervoor stemde. Ook Nederland ging akkoord. De wereldtentoonstelling wordt nu van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022 gehouden. De naam blijft wel ongewijzigd.

De opschorting heeft gevolgen voor de bouw van het Nederlandse paviljoen. De werkzaamheden worden eind deze maand tijdelijk stilgelegd, als de ruwbouw klaar is. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de duurzame hergebruikte en ruwe bouwmaterialen, zoals het staal en de damwanden, goed bestand tegen de hoge temperaturen in het Arabische land. De bouw wordt waarschijnlijk in januari 2021 hervat.

Het motto van de Nederlandse bijdrage is ‘uniting water, energy and food’. Het paviljoen wordt een biotoop in de vorm van een soort piramide. Hierin zijn water, energie en voedsel op circulaire wijze met elkaar verbonden. Op de flanken wordt voedsel verbouwd met water uit woestijnlucht, geproduceerd met behulp van de SunGlacier-installatie die is ontwikkeld door Ap Verheggen en Peter van Geloven. In het paviljoen worden ook watersystemen van het bedrijf Holland Water gepresenteerd.

Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheden worden steeds actiever in de Golfregio. Zij dragen nu al aanzienlijk bij aan oplossingen voor uitdagingen op het gebied van water, energie en voedsel, aldus Hans Sandee, consul-generaal in Dubai. “We zien prachtige nieuwe samenwerkingen ontstaan tussen bedrijven en overheden, helemaal in COVID-19 tijden. Dat maakt mij trots.”

 

MEER INFORMATIE
Ministerie van BZ over uitstel
Nederlands paviljoen voor expo
Website Dutch Dubai
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.