Een kamermeerderheid wil precies in beeld krijgen hoeveel GenX er in het Nederlandse drinkwater zit, dat schrijft het AD.
Dit weekend publiceerde de krant metingen van de Vrije Universiteit in Amsterdam waaruit bleek dat de chemische stof GenX wordt aangetroffen in het drinkwater van meerdere Zuid-Hollandse gemeenten. Daarom willen Kamerleden van VVD, PVV, CDA, D66, SP, GroenLinks en PvdA nu laten onderzoeken of er ook elders in het land GenX in het drinkwater zit.
Drinkwaterbedrijf Evides liet eerder al in een reactie weten dat de aangetroffen concentraties ver beneden de risicomarges zitten: 25 tot 75 x lager dan de richtwaarde die de overheid stelt voor veilig en betrouwbaar drinkwater.
De metingen werden verricht in de omgeving van het chemiebedrijf Chemours, in Dordrecht, Alblasserdam, Gouda, Rotterdam, Spijkenisse en Goedereede. Chemours ligt al langer onder vuur vanwege lozingen van GenX.
Lees hier eerdere berichten over de lozing van GenX door Chemours:
GenX in drinkwater van Zuid-Hollandse gemeenten
Chemours ontkent directe lozing op Merwede
PFOA-gehalten in omgeving Chemours ruim onder risicogrens
Oasen: kraanwater veilig, GenX niet boven norm
Oasen in beroep tegen lozingen Chemours
Op de website van het RIVM leest u meer informatie over GenX.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.