secundair logo knw 1

Chemours in Dordrecht heeft zonder vergunning de stof GenX direct geloosd op de Merwede. Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen in een brief aan de Tweede Kamer. Het chemiebedrijf ontkent.

Minister Schultz baseert zich op onderzoek van Rijkswaterstaat (RWS). De dienst deed in de periode van januari tot en met mei van dit jaar metingen naar de aanwezigheid van de middelen PFOA en FRD (GenX) in het oppervlaktewater rondom Chemours. Die peilingen leerden dat Chemours een klein percentage van de GenX lozingen (circa 1 procent) direct op de Merwede afvoert, concludeert de minister.

In het rapport schrijft Rijkswaterstaat: "In het oppervlaktewater stroomafwaarts van de fabriek worden verhoogde concentraties FRD in het oppervlaktewater aangetroffen tot een hoogste gemiddelde gemeten concentratie bij het dichtstbijzijnde monitoringspunt van 102 ng/l. Stroomopwaarts ten opzichte van de fabriek worden geen tot zeer geringe concentraties FRD aangetroffen tussen <6 en 12 ng/l. Hieruit wordt geconcludeerd dat de aanwezigheid van FRD in het oppervlaktewater direct te relateren is aan de lozing van Chemours." 

Het bedrijf ontkent in een reactie naar de media dat het de vergunningen voor lozing op oppervlaktewater overtreedt. Dat RWS GenX heeft gemeten in het oppervlaktewater, heeft volgens het bedrijf mogelijk een andere oorzaak: het komt via hemelwater uit de lucht. Chemours stoot GenX ook uit in de lucht, waarvoor het naar eigen zeggen een vergunning heeft. Volgens het bedrijf zouden extreem lage hoeveelheden van de stof met regen neerslaan in het oppervlaktewater. 

Voor directe lozing op de Merwede heeft het chemiebedrijf geen vergunning. Het mag GenX alleen indirect via afvalwater lozen. Voorwaarde daarbij is dat het bedrijf het afvalwater eerst zelf zuivert en vervolgens via de waterzuivering van Waterschap Hollandse Delta loost op de Beneden-Merwede. Op basis van de vergunning van de provincie Zuid-Holland mocht Chemours jaarlijks 6.400 kilo afvalwater lozen, dat is door de provincie recent verlaagd naar 2.035 kilo. Minister Schultz stelt dat de metingen van Rijkswaterstaat het besluit van de provincie onderbouwen.

Rijkswaterstaat stelt voorts vast dat de lozingen van PFOA, het middel dat door Chemours voorganger Dupont werd gebruikt bij de productie van polymeren, zijn gestopt. In het oppervlaktewater trof de dienst lage concentraties van het middel aan (gemiddeld 5 ng/l).

De minister ziet in de lozingen door Chemours mede aanleiding om te komen met aanvullend beleid om ‘opkomende stoffen uit puntbronnen’ structureel aan te pakken. Ze kondigt aan nog voor de zomer met een aanzet hierover te komen. In de brief aan de Kamer schrijft ze dat tegen lozen zonder vergunning hard opgetreden moet worden. In het geval van Chemours betekent dit dat een zogeheten handhavingstraject door Rijkswaterstaat is ingezet. 

RWS zal daarnaast de aanwezigheid van GenX en PFOA blijven monitoren zowel in het oppervlaktewater als het afvalwater, schrijft de minister. 

 

Lees hier de brief van minister Melanie Schultz van Haegen. En lees hier, hier en hier eerdere berichten over de lozing van GenX door Chemours. Het RIVM heeft een dossier PFOA en informatie over GenX

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?