0
0
0
s2sdefault

De Biomakerij van trappistenabdij Koningshoeven in Berkel-Enschot is geopend. In de tropische plantenkas wordt het afvalwater gezuiverd om daarna te worden hergebruikt. De abdij heeft de Nederlandse primeur van deze ecologische zuiveringsmethode.

Abt Dom Bernardus zegende gisteren de Biomakerij in en opende daarmee de zuiveringsinstallatie. De Brabantse Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven is vermaard vanwege het brouwen van het bier La Trappe, maar er worden ook producten als chocolade, honing en kaas gemaakt. Dat levert jaarlijks bijna een miljoen kubieke meter afvalwater op.

Door de Biomakerij wordt het water niet meer afgevoerd naar de afvalwaterzuivering, maar hergebruikt voor de irrigatie van eigen grond, het besproeien van planten in de kwekerij en het omspoelen van bierflessen. Dat is nog niet meteen mogelijk. Het duurt een aantal maanden, voordat het gezuiverde water voldoende kwaliteit heeft voor gebruik op het domein van de abdij.

Honderd procent circulair
In het meinummer van het magazine H2O staat een artikel over de biologische zuiveringskas, toen nog in aanbouw. Broeder Isaac, de prior van de abdij, vertelt dat de monniken streven naar honderd procent circulair en daarvoor allerlei maatregelen nemen. “Wij zijn erg geïnspireerd door de gedachte: hoe geven we een schonere wereld door dan de wereld die we in handen hebben gekregen?”

Toen Waterschap De Dommel met het idee kwam van de zuiveringskas met tropische planten, was broeder Isaac snel overtuigd. “Ik vind het leuk en interessant dat we al het gebruikte water zelf gaan zuiveren. Dit komt dicht bij mijn passie die niets met geld verdienen te maken heeft, maar met de spirituele kant van het monnikenleven.”

Grote biodiversiteit
Het concept voor de zuiveringskas komt van het Hongaarse bedrijf Biopolus. In zestien tanks hangen de wortels van planten. Hieraan hechten zich de micro-organismen die het afvalwater zuiveren. Het afvalwater gaat er met grote snelheid doorheen, waarbij de toxische stoffen eruit worden gefilterd.

“Er worden meer dan drieduizend verschillende bacteriën gebruikt”, zegt István Koller, strategisch adviseur industrie bij Waterschap De Dommel. “De biodiversiteit is veel groter dan bij een traditioneel systeem met grote ronde bassins, waar zo’n zevenhonderd verschillende bacteriën het water zuiveren. Daarom is het biologische systeem robuuster. Andere voordelen zijn dat de methode minder energie verbruikt, minder slib produceert en minder oppervlak in beslag neemt.”

Glas-in-lood ramen
Aan het uiterlijk van de Biomakerij is veel aandacht besteed. Het fraaie gebouw is ontworpen door architect Thomas Rau, die erg met duurzaamheid bezig is. Bijzonder zijn de twee glas-in-lood ramen van Marc Mulders. De Tilburgse kunstenaar maakte de roosvensters van gerecycled glas, waarvoor hij veel materiaal op de zolder van de abdij vond. De kas wordt een plek voor ontmoeting en educatieve doeleinden.

De zuiveringskas bij abdij Koningshoeven trekt al veel belangstelling in de buitenwereld. Staatssecretaris Raymond Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kwam in augustus op uitnodiging van de Unie van Waterschappen een kijkje nemen. Ook is de kas genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2018 in de categorie Schoon water. In het kader van het Europese onderzoeks- en innovatieproject NextGen wordt de Biomakerij gebruikt als een test- en demonstratiesite voor hightech watercirculaire oplossingen en nieuwe bedrijfsmodellen.

MEER INFORMATIE
Bericht van Waterschap De Dommel
Eerder bericht over de zuiveringskas
Nominaties voor Waterinnovatieprijs
Bericht over Europees project NextGen
H2O premium: Trappistenmonniken bouwen unieke zuiveringskas

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.