0
0
0
s2smodern

Een stevige oostenwind in combinatie met lage waterstanden zorgde deze week voor een bijzondere situatie in het oosten van het land. De schutsluis bij Zwartsluis moest worden gesloten omdat het IJsselmeer water wegtrok uit het gebied.

Er kon daardoor tevens geen water meer worden aangevoerd voor Drenthe, het Vechtdal en West-Twente, bijna de helft van het werkgebied van Waterschap Vechtstromen. Dat zorgde voor een verdere daling van de toch al zeer lage waterpeilen.

Ook aanvoer uit het Twentekanaal is door de lage stand van de IJssel maar beperkt mogelijk. Vechtstromen voert daarom nu water uit de Vecht aan om het peil in Zuidoost-Drenthe nog enigszins te verhogen.

Het waterschap spreekt van ''een unieke situatie die in de herfst nog nooit eerder is voorgekomen’’. ''Normaliter zijn we in deze tijd van het jaar druk bezig om water uit het gebied te krijgen’’, verklaart woordvoerder Martin Hilfrink van Vechtstromen. ''Maar nu hebben we juist dringend behoefte aan water.’’

Lage grondwaterstanden
Het gebied van Vechtstromen behoort tot de droogste delen van Nederland, waar de grondwaterstanden als gevolg van het gebrek aan neerslag nog steeds erg laag zijn. Ook veel beken en sloten staan droog.

De oostenwind trok het water uit het gebied via het Zwarte Water en het IJsselmeer weg richting Enkhuizen. ''Het zijn communicerende vaten’’, aldus Hilfrink. ''Daar kunnen we niet tegenaan pompen.’’

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) kampte met hetzelfde probleem voor een deel van zijn gebied. Maandagavond sloot Rijkswaterstaat op verzoek van de waterschappen daarom de Meppelerdiepsluis bij Zwartsluis voor onbepaalde tijd.

Onttrekkingsverbod opgeheven
Inmiddels is de wind afgenomen, zodat de sluis weer kon worden opengezet. Dat gebeurde gistermorgen. ''Het heeft uiteindelijk maar twee dagen geduurd’’, vertelt woordvoerder Herald van Gerner van WDOD. Om peilverlaging zo veel mogelijk te voorkomen, zette WDOD een aantal inlaten in Drenthe dicht.

Ook Vechtstromen probeert op die manier zo veel mogelijk water ‘binnen’ te houden. Het onttrekkingsverbod voor grondwater in gebieden waar geen water kan worden aangevoerd, is hier per 1 november opgeheven. ''Het groeiseizoen is voorbij, maar er mag nog steeds niet altijd met oppervlaktewater mag worden beregend’’, zegt Hilfrink. ''Daarvoor geldt nu de standaard beregeningsregeling.’’

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Dick BakkerHa Dick! Leuk om te horen!
Ik snap er niks meer van: Klimaatopwarming hoeft niet meer gestopt te worden dus gaan we het maar adapteren??
Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.