secundair logo knw 1

Driehonderd vrijwilligers doen de komende 2 weken strandafvalonderzoek langs de Nederlandse Noordzeekust. Zij zijn burgerwetenschappers van het nieuwe onderzoeksprogramma Meet Mee voor een Schone Noordzee, een initiatief van Stichting De Noordzee.

De vrijwilligers werken volgens richtlijnen die de stichting samen met Universiteit Utrecht heeft ontwikkeld, gebaseerd op een methodiek die bij strandafvalonderzoek in heel Europa wordt gebruikt. Dat betekent dat de vrijwilligers 2 keer per jaar (maart en oktober) een stuk strand van 50 meter breed van de duinrand tot de waterlijn onderzoeken. Binnen dat vak wordt al het zichtbare afval van snoepverpakking tot vispluis opgeruimd en in een app bijgehouden. De vrijwilligers krijgen daarvoor een training.

Stichting De Noordzee doet al langer strandafvalonderzoek langs de Noordzeekust. Dat gebeurt op 4 niet-toeristische stranden. Dit onderzoek wordt nu aangevuld met honderden locaties langs de hele kust. Zo ontstaat er een completer beeld van de bronnen, hoeveelheid, samenstelling en verspreiding van het aangespoelde en achtergelaten afval op de Nederlandse Noordzeestranden, schrijft de stichting, die de ambitie heeft om met een terugkerend en groeiend onderzoeksprogramma uiteindelijk de hele Nederlandse Noordzeekust meerdere keren per jaar te monitoren.

Uit het onderzoek dat de stichting tot dusverre door de jaren heen heeft gehouden, blijkt dat het aangetroffen afval op de stranden de afgelopen 10 jaar met 25 procent is gedaald. Toch wordt nog steeds 282 stuks afval per 100 meter strand gevonden. De ambitie van de stichting is om dat in 2030 terug gebracht te hebben naar 20 stuks per 100 meter. Het meeste strandafval bestaat uit vispluis, kleine stukjes plastic, doppen, snackverpakkingen en ballonresten. Maar ook plastic tasjes en sigarettenfilters worden veel gevonden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Hans van de Meulenhof · 1 months ago
    Ik woon in Paezens aan de Waddenzee. Valt dit gebied ook onder het onderzoeksgebied? Zo ja, dan wil ik ook wel meedoen om bijv. de strekdam te onderzoeken. We treffen hier behoorlijk veel Noordzee afval aan.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.