secundair logo knw 1

Driehonderd vrijwilligers doen de komende 2 weken strandafvalonderzoek langs de Nederlandse Noordzeekust. Zij zijn burgerwetenschappers van het nieuwe onderzoeksprogramma Meet Mee voor een Schone Noordzee, een initiatief van Stichting De Noordzee.

De vrijwilligers werken volgens richtlijnen die de stichting samen met Universiteit Utrecht heeft ontwikkeld, gebaseerd op een methodiek die bij strandafvalonderzoek in heel Europa wordt gebruikt. Dat betekent dat de vrijwilligers 2 keer per jaar (maart en oktober) een stuk strand van 50 meter breed van de duinrand tot de waterlijn onderzoeken. Binnen dat vak wordt al het zichtbare afval van snoepverpakking tot vispluis opgeruimd en in een app bijgehouden. De vrijwilligers krijgen daarvoor een training.

Stichting De Noordzee doet al langer strandafvalonderzoek langs de Noordzeekust. Dat gebeurt op 4 niet-toeristische stranden. Dit onderzoek wordt nu aangevuld met honderden locaties langs de hele kust. Zo ontstaat er een completer beeld van de bronnen, hoeveelheid, samenstelling en verspreiding van het aangespoelde en achtergelaten afval op de Nederlandse Noordzeestranden, schrijft de stichting, die de ambitie heeft om met een terugkerend en groeiend onderzoeksprogramma uiteindelijk de hele Nederlandse Noordzeekust meerdere keren per jaar te monitoren.

Uit het onderzoek dat de stichting tot dusverre door de jaren heen heeft gehouden, blijkt dat het aangetroffen afval op de stranden de afgelopen 10 jaar met 25 procent is gedaald. Toch wordt nog steeds 282 stuks afval per 100 meter strand gevonden. De ambitie van de stichting is om dat in 2030 terug gebracht te hebben naar 20 stuks per 100 meter. Het meeste strandafval bestaat uit vispluis, kleine stukjes plastic, doppen, snackverpakkingen en ballonresten. Maar ook plastic tasjes en sigarettenfilters worden veel gevonden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Hans van de Meulenhof · 2 months ago
    Ik woon in Paezens aan de Waddenzee. Valt dit gebied ook onder het onderzoeksgebied? Zo ja, dan wil ik ook wel meedoen om bijv. de strekdam te onderzoeken. We treffen hier behoorlijk veel Noordzee afval aan.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!