secundair logo knw 1

De verandering van het klimaat vormt een ernstige bedreiging voor het Great Barrier Reef. Voeg daarom het rif toe aan de lijst van werelderfgoederen die in gevaar zijn, wordt aanbevolen in een rapport van een door de VN gesteunde missie van een team van wetenschappers. Hiermee zou de status van het rif als werelderfgoed op de tocht komen te staan.

Vrijwel het hele Great Barrier Rif aan de noordoostkust van Australië is in 1981 erkend als werelderfgoed vanwege de uitzonderlijke waarde als ecosysteem. Het gaat echter al langere tijd niet goed met het grootste koraalrifsysteem ter wereld – bijna 350.000 vierkante kilometer – door onder meer verontreiniging en een stijgende watertemperatuur als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat heeft geleid tot diverse massale gebeurtenissen met koraalverbleking, waarvan vier sinds 2016. Wanneer deze verbleking aanhoudt, sterft koraal af.

In maart was er weer zo'n gebeurtenis, juist op het moment dat een groep van wetenschappers tien dagen onderzoek deed naar de toestand van het rif. Deze missie is ondersteund door UNESCO en de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN). Het rapport is op 28 november gepubliceerd.

Vooruitzicht op lange termijn zeer slecht
Hierin staat dat de aantasting van het Great Barrier Reef vooral verband houdt met de klimaatverandering, de ontwikkeling van kustgebieden, de verslechterende waterkwaliteit (door het wegstromen van sediment en vervuilende landbouwactiviteiten) en het niet-duurzame gebruik van hulpbronnen. In een eerder onderzoek uit 2019 werd het vooruitzicht op de lange termijn al bijgesteld van ‘slecht’ naar ‘zeer slecht’.

Het missieteam constateert dat ondanks grote wetenschappelijke en bestuurlijke inspanningen in de afgelopen jaren de ’outstanding universal value’ van het Great Barrier Rif sterk onder druk staat. Het herstelvermogen van het rif is fors verminderd, vooral door een slechtere waterkwaliteit.

Beslissing door werelderfgoedcomité in 2023
Het team raadt daarom aan om het Great Barrier Reef op te nemen in de lijst met werelderfgoederen die in gevaar zijn. Er moet volgens de wetenschappers met de grootste urgentie actie worden ondernomen. De verbleking van koraafriffen door klimaatverandering is weliswaar een wereldwijd verschijnsel, maar de regeringen van Australië en de staat Queensland kunnen nog verschillende extra inspanningen verrichten.

In het rapport worden diverse maatregelen geadviseerd, onder meer voor het verbeteren van de waterkwaliteit en het beperken van de schade door landbouw en visserij. Andere aanbevelingen gaan over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, het opnieuw beoordelen van projectvoorstellen en kredietregelingen en het vergroten van financiële investeringen.

De Australische regering vindt dat in het rapport van UNESCO en IUCN ten onrechte alleen naar het Great Barrier Reef wordt gekeken, omdat klimaatverandering een bedreiging is voor elk rif. Het werelderfgoedcomité neemt in 2023 het officiële besluit of het Great Barrier Reef in gevaar is. Als daarna dan geen verbetering zou optreden, kan het koraalrifsysteem worden geschrapt van de werelderfgoedlijst.

LEES OOK
H2O Actueel: VN waarschuwt voor verdwijnen van koraalriffen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.