0
0
0
s2sdefault

Welke gemeente verruilt de meeste tegels voor groen? Dit is de inzet van het NK Tegelwippen dat vandaag is begonnen en tot eind september duurt. De bedoeling is dat er miljoenen tegels worden verwijderd. De winnende gemeente krijgt de Gouden Tegel.

Bij de eerste editie van het kanpioenschap van vorig jaar ging het om een duel tussen Amsterdam en Rotterdam, dat de Maasstad nipt won. Ditmaal is de opzet veel groter. Er doen nu ook zo'n veertig andere gemeenten mee, waaronder nog zes steden uit de top-tien (Utrecht, Den Haag, Groningen, Tilburg, Breda en Nijmegen) maar ook verschillende kleinere gemeenten. Elders kunnen mensen op eigen houtje deelnemen aan de wedstrijd.

Aanpassing aan klimaatverandering
Het startsein voor het ludieke evenement is gegeven door demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. Van Nieuwenhuizen licht het idee erachter toe. “Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte.”

Hoekstra wijst erop dat ook de leefruimte voor dieren en planten wordt vergroot. De biodiversiteit heeft volgens hem baat bij een netwerk van kleine groenlocaties. “Veel geveltuintjes verspreid door een stad zijn wat dat betreft meer waard dan één groot plein.”

Miljoenen tegels verruild voor groen
De verwachting is dat bewoners het komende half jaar in totaal enkele miljoenen tegels voor hun huizen en in hun tuinen zullen verruilen voor gras, bloemperken en geveltuinen. Iedereen kan via de website van het NK doorgeven hoeveel tegels er zijn weggehaald. De ‘tegelstand’ — zowel het totaalaantal als de ranglijst per gemeente — wordt automatisch bijgehouden.

Het NK Tegelwippen is bedacht door het activitatiebureau Frank Lee en het collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het samenwerkingsverband Ons Water en de netwerkorganisaties Amsterdam Rainproof en Rotterdams WeerWoord. Wippen is volgens de organisatie belangrijker dan winnen, maar de rivaliteit tussen gemeenten wordt wel flink aangewakkerd. Zo zijn er derby’s tussen vergelijkbare gemeenten, onder andere voor de tweede keer tussen Amsterdam en Rotterdam.

De winnende gemeente krijgt de Gouden Tegel. Om een oneerlijke strijd te voorkomen, gaat deze prijs niet naar de gemeente met de grootste hoeveelheid verwijderde tegels maar naar de gemeente waar de meeste tegels per inwoner worden gewipt. Daarnaast maken actieve bewoners kans op de Publiekswipper.

 

MEER INFORMATIE
Website NK Tegelwippen 2021
Korte video bij start NK

H2O Actueel: Rotterdam wint in 2020

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.