0
0
0
s2sdefault

Welke gemeente verruilt de meeste tegels voor groen? Dit is de inzet van het NK Tegelwippen dat vandaag is begonnen en tot eind september duurt. De bedoeling is dat er miljoenen tegels worden verwijderd. De winnende gemeente krijgt de Gouden Tegel.

Bij de eerste editie van het kanpioenschap van vorig jaar ging het om een duel tussen Amsterdam en Rotterdam, dat de Maasstad nipt won. Ditmaal is de opzet veel groter. Er doen nu ook zo'n veertig andere gemeenten mee, waaronder nog zes steden uit de top-tien (Utrecht, Den Haag, Groningen, Tilburg, Breda en Nijmegen) maar ook verschillende kleinere gemeenten. Elders kunnen mensen op eigen houtje deelnemen aan de wedstrijd.

Aanpassing aan klimaatverandering
Het startsein voor het ludieke evenement is gegeven door demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. Van Nieuwenhuizen licht het idee erachter toe. “Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte.”

Hoekstra wijst erop dat ook de leefruimte voor dieren en planten wordt vergroot. De biodiversiteit heeft volgens hem baat bij een netwerk van kleine groenlocaties. “Veel geveltuintjes verspreid door een stad zijn wat dat betreft meer waard dan één groot plein.”

Miljoenen tegels verruild voor groen
De verwachting is dat bewoners het komende half jaar in totaal enkele miljoenen tegels voor hun huizen en in hun tuinen zullen verruilen voor gras, bloemperken en geveltuinen. Iedereen kan via de website van het NK doorgeven hoeveel tegels er zijn weggehaald. De ‘tegelstand’ — zowel het totaalaantal als de ranglijst per gemeente — wordt automatisch bijgehouden.

Het NK Tegelwippen is bedacht door het activitatiebureau Frank Lee en het collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het samenwerkingsverband Ons Water en de netwerkorganisaties Amsterdam Rainproof en Rotterdams WeerWoord. Wippen is volgens de organisatie belangrijker dan winnen, maar de rivaliteit tussen gemeenten wordt wel flink aangewakkerd. Zo zijn er derby’s tussen vergelijkbare gemeenten, onder andere voor de tweede keer tussen Amsterdam en Rotterdam.

De winnende gemeente krijgt de Gouden Tegel. Om een oneerlijke strijd te voorkomen, gaat deze prijs niet naar de gemeente met de grootste hoeveelheid verwijderde tegels maar naar de gemeente waar de meeste tegels per inwoner worden gewipt. Daarnaast maken actieve bewoners kans op de Publiekswipper.

 

MEER INFORMATIE
Website NK Tegelwippen 2021
Korte video bij start NK

H2O Actueel: Rotterdam wint in 2020

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.