0
0
0
s2smodern

Welke gemeente verruilt de meeste tegels voor groen? Dit is de inzet van het NK Tegelwippen dat vandaag is begonnen en tot eind september duurt. De bedoeling is dat er miljoenen tegels worden verwijderd. De winnende gemeente krijgt de Gouden Tegel.

Bij de eerste editie van het kanpioenschap van vorig jaar ging het om een duel tussen Amsterdam en Rotterdam, dat de Maasstad nipt won. Ditmaal is de opzet veel groter. Er doen nu ook zo'n veertig andere gemeenten mee, waaronder nog zes steden uit de top-tien (Utrecht, Den Haag, Groningen, Tilburg, Breda en Nijmegen) maar ook verschillende kleinere gemeenten. Elders kunnen mensen op eigen houtje deelnemen aan de wedstrijd.

Aanpassing aan klimaatverandering
Het startsein voor het ludieke evenement is gegeven door demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. Van Nieuwenhuizen licht het idee erachter toe. “Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte.”

Hoekstra wijst erop dat ook de leefruimte voor dieren en planten wordt vergroot. De biodiversiteit heeft volgens hem baat bij een netwerk van kleine groenlocaties. “Veel geveltuintjes verspreid door een stad zijn wat dat betreft meer waard dan één groot plein.”

Miljoenen tegels verruild voor groen
De verwachting is dat bewoners het komende half jaar in totaal enkele miljoenen tegels voor hun huizen en in hun tuinen zullen verruilen voor gras, bloemperken en geveltuinen. Iedereen kan via de website van het NK doorgeven hoeveel tegels er zijn weggehaald. De ‘tegelstand’ — zowel het totaalaantal als de ranglijst per gemeente — wordt automatisch bijgehouden.

Het NK Tegelwippen is bedacht door het activitatiebureau Frank Lee en het collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het samenwerkingsverband Ons Water en de netwerkorganisaties Amsterdam Rainproof en Rotterdams WeerWoord. Wippen is volgens de organisatie belangrijker dan winnen, maar de rivaliteit tussen gemeenten wordt wel flink aangewakkerd. Zo zijn er derby’s tussen vergelijkbare gemeenten, onder andere voor de tweede keer tussen Amsterdam en Rotterdam.

De winnende gemeente krijgt de Gouden Tegel. Om een oneerlijke strijd te voorkomen, gaat deze prijs niet naar de gemeente met de grootste hoeveelheid verwijderde tegels maar naar de gemeente waar de meeste tegels per inwoner worden gewipt. Daarnaast maken actieve bewoners kans op de Publiekswipper.

 

MEER INFORMATIE
Website NK Tegelwippen 2021
Korte video bij start NK

H2O Actueel: Rotterdam wint in 2020

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.