secundair logo knw 1

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra legden in Utrecht het eerste geveltuintje tijdens het NK aan I foto: Frank Lee

Welke gemeente verruilt de meeste tegels voor groen? Dit is de inzet van het NK Tegelwippen dat vandaag is begonnen en tot eind september duurt. De bedoeling is dat er miljoenen tegels worden verwijderd. De winnende gemeente krijgt de Gouden Tegel.

Bij de eerste editie van het kanpioenschap van vorig jaar ging het om een duel tussen Amsterdam en Rotterdam, dat de Maasstad nipt won. Ditmaal is de opzet veel groter. Er doen nu ook zo'n veertig andere gemeenten mee, waaronder nog zes steden uit de top-tien (Utrecht, Den Haag, Groningen, Tilburg, Breda en Nijmegen) maar ook verschillende kleinere gemeenten. Elders kunnen mensen op eigen houtje deelnemen aan de wedstrijd.

Aanpassing aan klimaatverandering
Het startsein voor het ludieke evenement is gegeven door demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. Van Nieuwenhuizen licht het idee erachter toe. “Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte.”

Hoekstra wijst erop dat ook de leefruimte voor dieren en planten wordt vergroot. De biodiversiteit heeft volgens hem baat bij een netwerk van kleine groenlocaties. “Veel geveltuintjes verspreid door een stad zijn wat dat betreft meer waard dan één groot plein.”

Miljoenen tegels verruild voor groen
De verwachting is dat bewoners het komende half jaar in totaal enkele miljoenen tegels voor hun huizen en in hun tuinen zullen verruilen voor gras, bloemperken en geveltuinen. Iedereen kan via de website van het NK doorgeven hoeveel tegels er zijn weggehaald. De ‘tegelstand’ — zowel het totaalaantal als de ranglijst per gemeente — wordt automatisch bijgehouden.

Het NK Tegelwippen is bedacht door het activitatiebureau Frank Lee en het collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het samenwerkingsverband Ons Water en de netwerkorganisaties Amsterdam Rainproof en Rotterdams WeerWoord. Wippen is volgens de organisatie belangrijker dan winnen, maar de rivaliteit tussen gemeenten wordt wel flink aangewakkerd. Zo zijn er derby’s tussen vergelijkbare gemeenten, onder andere voor de tweede keer tussen Amsterdam en Rotterdam.

De winnende gemeente krijgt de Gouden Tegel. Om een oneerlijke strijd te voorkomen, gaat deze prijs niet naar de gemeente met de grootste hoeveelheid verwijderde tegels maar naar de gemeente waar de meeste tegels per inwoner worden gewipt. Daarnaast maken actieve bewoners kans op de Publiekswipper.

 

MEER INFORMATIE
Website NK Tegelwippen 2021
Korte video bij start NK

H2O Actueel: Rotterdam wint in 2020

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.