Wie kan er meer stenen door groen vervangen? Dat duel vochten Amsterdam en Rotterdam de afgelopen maanden uit. De Maasstad won met klein verschil. In de twee steden zijn bij elkaar bijna 95.000 stoep- en tuintegels gelicht.

De wedstrijd werd het Nationaal Kampioenschap (NK) Tegelwippen genoemd. Het was een ludieke manier om inwoners ertoe te bewegen dat zij tegels verwijderen ten faveure van planten, bloemen en struiken. Met als gedachte erachter: een groene achter- of voortuin is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor verkoeling op hete dagen en wateropvang bij hevige regenbuien.

Ruim een hectare natuur erbij
De aftrap van het NK was op Hemelvaartsdag (21 mei) en de uitslag werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt tijdens het online festival Dus Wat Gaan Wij Doen. Rotterdam kwam als winnaar uit de bus en kreeg de Gouden Tegel. Amsterdam ontving als troostprijs de IJzeren Schop. De twee steden wipten bij elkaar 94.426 tegels. Dit komt neer op ruim een hectare natuur erbij. ‘Groter dan het voetbalveld van de Kuip’ volgens de Maasstad dan wel ‘groter dan de Johan Cruijff Arena’, zoals Amsterdam het noemt.

Het verschil tussen de steden was klein: 47.942 om 46.484 gelichte tegels. Met een digitale Tegelteller werd steeds de tussenstand bijgehouden. Amsterdam lag aanvankelijk voor, maar op een gegeven moment nam Rotterdam de leiding over om die niet meer af te staan.

Bert Wijbenga Bert Wijbenga De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga is in zijn nopjes met het resultaat. “Het NK heeft het beste in de Rotterdammer naar boven gehaald. We hebben keihard gewerkt aan deze klus. Heel veel Rotterdammers hebben meegeholpen met het vrolijker maken van straten en pleinen, het beter opvangen van water, overal vergroening en gezonder maken van de stad. Het is ons gelukt, we hebben gewoon gewonnen!”

Bijna duizend geveltuinen in Rotterdam
Amsterdam stimuleert het wippen van tegels door een ophaalservice in een aantal wijken. In Rotterdam is een actie voor duizend geveltuinen gehouden. Dat aantal is net niet gehaald. Er zijn bijna 950 geveltuinen aangelegd, waaronder eentje van 210 meter lang (de grootste geveltuin in Nederland). De twee steden deelden tijdens de wedstrijd ook duizenden sneeuwballen – een wintergroene struikensoort – uit.

Het NK Tegelwippen was een initiatief van Dus Wat Gaan Wij Doen (een beweging en platform van veranderaars om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken) en de netwerkorganisaties Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof. Zij willen de stedelijke omgeving groener, leefbaarder en meer klimaatadaptief en biodivers maken.

 

MEER INFORMATIE
Rotterdams WeerWoord over de zege 
Bericht van Amsterdam Rainproof 
Website NK Tegelwippen
Korte video over afloop NK
H2O-bericht bij start NK
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Heerlijk paniekartikel van onze klimaatreligie. Is er ook ruimte voor feiten, logica en wetenschap?
Heel ernstig is ook dat er nog altijd meer mensen overlijden ten gevolge van koude dan ten gevolge van hitte.
Vorig juli temperaturen van - 70 en lager op de Zuidpool. Het komt wel erg dichtbij zo.
https://www.accuweather.com/nl/aq/amundsen-scott-south-pole-station/2258520/july-weather/2258520?year=2022
Bidden dat Groenland weer ijsvrij en groen wordt zodat alles weer bij het oude blijft.
Dank. Mvrgr, Henk Timme
@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.