secundair logo knw 1

Beeld uit video na afloop van het NK (Amsterdam Rainproof)

Wie kan er meer stenen door groen vervangen? Dat duel vochten Amsterdam en Rotterdam de afgelopen maanden uit. De Maasstad won met klein verschil. In de twee steden zijn bij elkaar bijna 95.000 stoep- en tuintegels gelicht.

De wedstrijd werd het Nationaal Kampioenschap (NK) Tegelwippen genoemd. Het was een ludieke manier om inwoners ertoe te bewegen dat zij tegels verwijderen ten faveure van planten, bloemen en struiken. Met als gedachte erachter: een groene achter- of voortuin is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor verkoeling op hete dagen en wateropvang bij hevige regenbuien.

Ruim een hectare natuur erbij
De aftrap van het NK was op Hemelvaartsdag (21 mei) en de uitslag werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt tijdens het online festival Dus Wat Gaan Wij Doen. Rotterdam kwam als winnaar uit de bus en kreeg de Gouden Tegel. Amsterdam ontving als troostprijs de IJzeren Schop. De twee steden wipten bij elkaar 94.426 tegels. Dit komt neer op ruim een hectare natuur erbij. ‘Groter dan het voetbalveld van de Kuip’ volgens de Maasstad dan wel ‘groter dan de Johan Cruijff Arena’, zoals Amsterdam het noemt.

Het verschil tussen de steden was klein: 47.942 om 46.484 gelichte tegels. Met een digitale Tegelteller werd steeds de tussenstand bijgehouden. Amsterdam lag aanvankelijk voor, maar op een gegeven moment nam Rotterdam de leiding over om die niet meer af te staan.

Bert Wijbenga Bert Wijbenga De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga is in zijn nopjes met het resultaat. “Het NK heeft het beste in de Rotterdammer naar boven gehaald. We hebben keihard gewerkt aan deze klus. Heel veel Rotterdammers hebben meegeholpen met het vrolijker maken van straten en pleinen, het beter opvangen van water, overal vergroening en gezonder maken van de stad. Het is ons gelukt, we hebben gewoon gewonnen!”

Bijna duizend geveltuinen in Rotterdam
Amsterdam stimuleert het wippen van tegels door een ophaalservice in een aantal wijken. In Rotterdam is een actie voor duizend geveltuinen gehouden. Dat aantal is net niet gehaald. Er zijn bijna 950 geveltuinen aangelegd, waaronder eentje van 210 meter lang (de grootste geveltuin in Nederland). De twee steden deelden tijdens de wedstrijd ook duizenden sneeuwballen – een wintergroene struikensoort – uit.

Het NK Tegelwippen was een initiatief van Dus Wat Gaan Wij Doen (een beweging en platform van veranderaars om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken) en de netwerkorganisaties Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof. Zij willen de stedelijke omgeving groener, leefbaarder en meer klimaatadaptief en biodivers maken.

 

MEER INFORMATIE
Rotterdams WeerWoord over de zege 
Bericht van Amsterdam Rainproof 
Website NK Tegelwippen
Korte video over afloop NK
H2O-bericht bij start NK
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.