0
0
0
s2sdefault

De waterschappen kondigden in 2019 aan de muskusrat te willen terugdringen tot de grens. Het binnenland moet over ruim een decennia vrij van muskusratten zijn. Om deze doelstelling te realiseren, experimenteren de waterschappen met verschillende methoden om deze uitheemse soort op te sporen en te vangen. Een van de middelen die wordt getest, is de inzet van speurhonden.

Bestrijding van de muskusratten is belangrijk voor de waterschappen omdat de dieren door menselijk handelen in Nederland zijn beland en voor schade aan dijken en oevers zorgen en daarmee de waterveiligheid in het geding brengen. “Als een kade doorbreekt door de graverij van muskusratten, kan een polder onder water lopen. Dit kan leiden tot enorme schade en levensbedreigende situaties voor de bewoners,” zegt Arthur Lauman van de Unie van Waterschappen.

Nieuwe methoden
De populatie muskusratten in Nederland slinkt, vorig jaar werden er nog ongeveer 50.000 gevonden. Maar juist omdat de populatie terugloopt, is het moeilijker om de resterende exemplaren te pakken te krijgen. Daarom zoeken de waterschap, in een proef gecoördineerd door de Unie, naar nieuwe en aanvullende methoden.

Speurhonden
Afgelopen week waren in Zeeland bijvoorbeeld vier speurhonden te gast, die de muskusrattenbestrijders vergezelden tijdens hun werkzaamheden. De eerste ervaringen waren positief, vertelt Janneke la Gasse van waterschap Scheldestromen. “We hebben met de honden onder verschillende omstandigheden en op verschillende plekken gezocht. De honden gaven inderdaad een signaal op een aantal plekken waar wij de aanwezigheid van muskusratten vermoedden.”

Nuttige rol als helper
Als de honden aanslaan op een vers spoor van muskusratten, is het aan de bestrijders om de gebruikelijke werkwijze te hanteren en een val te zetten en de beesten te vangen. Volgens La Gasse waren de bestrijders enthousiast over de inzet van speurhonden als hulpmiddel. “Ze vonden het machtig mooi. We zullen de resultaten van de landelijke proef af moeten wachten, maar hun eerste indruk was dat de honden een hele nuttige rol als helper kunnen vervullen.”

Ook andere vangtechnieken getest
Naast de inzet van speurhonden wordt ook geëxperimenteerd met slimme vangkooien, e-dna en drones. “Dit jaar zijn de waterschappen nieuwe vangtechnieken aan het uittesten. Dit voorkomt bijvangst van andere dieren. En kan er worden bepaald of er muskusratten in het gebied zijn, en zo ja, waar ze zich bevinden. Hierdoor kan het aantal kooien verminderen,” zegt Arthur Lauman. De afgelopen maanden is in de verschillende bestrijdingsregio’s waarin waterschappen samenwerken, geëxperimenteerd. “De proef loopt tot eind dit jaar. Daarna hopen we met de resultaten van de evaluatie naar buiten te kunnen komen.”

 

MEER INFORMATIE
Opnieuw minder muskusratten gevangen, nu nog vijftigduizend
Muskusratten worden teruggedrongen tot de landsgrens

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.