secundair logo knw 1

Schepen mogen elkaar nu soms niet passeren | Foto Havang/Wikimedia Commons

De scheepvaart blijft voorlopig hinder ondervinden van de lage waterstanden op rivieren, al verbetert de situatie wel wat. De afvoer van de Rijn bij Lobith schommelt de komende tien dagen tussen 800 en 850 kubieke meter per seconde. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de nieuwe droogtemonitor.

Zoals verwacht bevat de vandaag verschenen droogtemonitor weinig nieuws ten opzichte van de monitor van een week geleden. Zo laag als toen is de waterstand van de Rijn niet meer – op 29 oktober werd bij Lobith een nieuw laagterecord van 6,50 meter boven NAP gevestigd –, maar veel beter is het er nog niet op geworden. Er viel de afgelopen week enige neerslag in het Rijnstroomgebied na vier weken van vrijwel droog weer. Daardoor steeg de afvoer van de Rijn bij Lobith licht en is nu ongeveer 850 kubieke meter per seconde. Dat komt neer op een waterstand van 6,80 meter boven NAP.

De LCW verwacht dat de Rijnafvoer de komende tien dagen min of meer stabiel blijft, omdat er weinig neerslag zal vallen in de Alpenregio en meer noordelijk in het stroomgebied. De afvoer van de Rijn blijft tussen 800 en 850 kubieke meter per seconde schommelen. Ook bij de Maas verandert er niet veel. De gemiddelde afvoer van de Maas schommelde de afgelopen dagen rond 35 tot 45 kubieke meter per seconde. De komende periode stabiliseert de afvoer van de Maas zich op een iets lager niveau: 30 tot 40 kubieke meter per seconde.

De schepen die varen op de Waal, IJssel, Nederrijn en Lek, ondervinden nog altijd hinder van de lage waterstanden. De extra aanvoer van de afgelopen week bracht enige verlichting, maar schepen kunnen aanzienlijk minder lading dan normaal vervoeren en mogen op enkele locaties elkaar niet passeren. Deze effecten zullen de komende dagen naar verwachting tijdelijk licht verbeteren, schrijft de LCW. De beperking die voor zeeschepen gold op het Kanaal Gent-Terneuzen, is opgeheven door het behalen van 12,50 meter diepgang.

Voor de rest is de boodschap van de LCW niet veranderd. De grondwaterstanden blijven onverminderd laag en hier en daar is nog sprake van verzilting. Ook het IJsselmeer kampt met een lichte verzilting. De maatregelen van Rijkswaterstaat blijven daarom van kracht. Over een week komt de LCW met de volgende droogtemonitor.

 

MEER INFORMATIE
Droogtemonitoren van LCW

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!