De hoeveelheid zout in het Amsterdam-Rijnkanaal is met ruim 40 procent afgenomen, zo blijkt uit recente metingen. Volgens Rijkswaterstaat (RWS) is dit te danken aan het bellenscherm dat twee jaar geleden bij de overgang in het Noordzeekanaal is geplaatst.
Het scherm moest de toenemende verzilting van het van oorsprong zoete Amsterdam-Rijnkanaal stoppen. En dat werkt, constateert RWS nu op basis van metingen in augustus. "Dat is goed nieuws voor de drinkwatervoorziening, natuur, landbouw en industrie, die alle afhankelijk zijn van voldoende zoetwater."
Het Noordzeekanaal, dat de Noordzee met de haven van Amsterdam en het Amsterdam-Rijnkanaal verbindt, bevat de ene keer meer zout dan de andere keer, legt adviseur Arjen Kikkert uit op de website van RWS. Dat hangt mede af van de hoeveelheid schepen die bij IJmuiden door de sluizen varen.
Door de klimaatverandering wordt het water in het westen van Nederland, en in het Amsterdam-Rijnkanaal, in de zomer echter ook zouter. De droge zomers van de afgelopen jaren maken de aanvoer van voldoende zoetwater steeds lastiger. Er stroomt immers relatief minder water vanuit de rivieren naar de zee.
Zoetwaterstroom
Met het bellenscherm bij de Amsterdamsebrug, het eerste permanente in open water, wil RWS de verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal tegenhouden. Het ‘scherm’ werkt met een buis op de bodem van het kanaal waar lucht doorheen wordt gepompt die in het water komt en naar boven gaat.
De luchtbellen brengen het zoute water, dat zwaarder is en daarom over de bodem stroomt, omhoog. Dat komt vervolgens terecht in de zoetwaterstroom die vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal richting de Noordzee gaat. Zo wordt het zoute water tegengehouden en stroomt het terug naar het Noordzeekanaal.
Omdat de drukveranderingen die het scherm veroorzaakt voor trekvissen niet fijn zijn, heeft RWS bij de oevers losse delen aangebracht die uitgezet kunnen worden in perioden waarin veel vissen migreren. Het centrale deel, dat in de vaargeul ligt, blijft dan actief, maar de vissen hebben er minder last van.
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
H2O-bericht over de plaatsing van het bellenscherm in het Amsterdam-Rijnkanaal
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?