secundair logo knw 1

Bellenscherm over volle breedte van kanaal geplaatst | Foto: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft een permanent bellenscherm geplaatst in het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Amsterdamsebrug. Hiermee wordt de instroom van zout zeewater vanuit het Noordzeekanaal tegengehouden. De maatregel is bedoeld om de drinkwaterwinning te beschermen.

In verband met de aanhoudende droogte zijn sinds juli op een aantal plekken tijdelijke bellenschermen geplaatst, waaronder eentje in het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van gemaal Zeeburg, Voor het eerst is nu een permanent bellenscherm in open water toegepast. In de nacht van zaterdag op zondag plaatste Rijkswaterstaat de constructie ter hoogte van de Amsterdamsebrug, een verbinding tussen het noorden van Amsterdam en de rest van de stad. Daarvoor is eerder een sleuf in de bodem gegraven. Na plaatsing is het scherm meteen aangezet.

Het bellenscherm bestaat uit buizen met gaatjes. Hierdoor wordt lucht geperst en ontstaat een gordijn van luchtbellen. Het zoute water dat dieper dan het lichtere zoete water stroomt, wervelt omhoog en vermengt zich. Vervolgens wordt het zoutwater met de stroming afgevoerd naar het Noordzeekanaal. Deze maatregel voorkomt verdere instroom in het Amsterdam-Rijnkanaal. Dat is belangrijk omdat langs dit kanaal inlaatpunten van waterschappen en een drinkwaterinlaatpunt liggen.

De speciaal gemaakte constructie weegt vijftig ton en is zeventig water meter breed. Tot eind dit jaar levert een aggregaat de energie, daarna wordt het bellenscherm aangesloten op het elektriciteitsnet. Vissen kunnen langs het scherm zwemmen zonder dat dit afbreuk doet aan de effectiviteit van de maatregel.

 

MEER INFORMATIE
Rijkswaterstaat over het permanente bellenscherm
Bericht over tijdelijke bellenschermen bij Noordersluis
Bericht over tijdelijk bellenscherm bij gemaal Zeeburg

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost