secundair logo knw 1

Thermisch gereinigde grond heeft andere eigenschappen dan gewone grond. Foto RWS

Met de huidige normen voor thermisch gereinigde grond (TGG) kunnen er nog te veel zware metalen en zouten in het grond- en oppervlaktewater terechtkomen. Ook bevat de grond nog een te hoog gehalte aan schadelijke stoffen, zoals benzeen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De gevonden concentraties leveren volgens de onderzoekers geen gevaar op voor de gezondheid van mensen. Toch adviseren ze de normen aan te passen, omdat deze stoffen wel schadelijk zijn voor het milieu.

Thermisch gereinigde grond is een mengsel van grond en andere materialen dat wordt verhit om organische verontreinigingen te verwijderen. Daarna kan de TGG opnieuw worden gebruikt.

De afgelopen jaren bleek dit gebruik een aantal keer tot milieuproblemen te leiden, bijvoorbeeld bij de Westdijk in Bunschoten en de zeedijk in Perkpolder. Voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was dat aanleiding om het RIVM te vragen de normen voor TGG te evalueren.

Specifieke eigenschappen
Om de risico’s te beperken heeft het ministerie in het verleden normen gesteld voor de hoeveelheid verontreinigingen die TGG mag bevatten. Dit normenkader is gebaseerd op de eigenschappen van gewone grond en houdt geen rekening met de specifieke eigenschappen van TGG, aldus de onderzoekers.

Zo bevat TGG geen organische stof meer, is de bodemstructuur veranderd en de zuurgraad laag. Het zijn juist deze eigenschappen die er volgens hen voor zorgen dat bij TGG meer verontreinigingen vrijkomen dan bij gewone grond.

Het RIVM adviseert het ministerie daarom bij de toetsing voor het gebruik van TGG wel met deze eigenschappen rekening te houden. In afwachting van nieuwe normen heeft het instituut alvast een eerste ‘toepassingskader’ ontwikkeld met handvatten om TGG veilig te kunnen gebruiken.

Bouwstoffen
Ook bij het hergebruik van andere materialen, zoals bouwstoffen, worden volgens het RIVM in de praktijk problemen geconstateerd. Breder onderzoek naar uitloging uit grond, bouw- en reststoffen en mogelijk nieuwe normen worden daarom aanbevolen.

 

MEER INFORMATIE
Onderzoeksrapport RIVM
H2O-bericht: Sanering Westdijk eind oktober van start

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn