secundair logo knw 1

De rwzi in 's Hertogenbosch

In de twee warme demonreactoren op de rioolwaterzuivering ’s-Hertogenbosch is legionella aangetroffen. Waterschap Aa en Maas heeft uit voorzorg direct aanvullende maatregelen getroffen om de kans op verspreiding te minimaliseren.

De besmetting is aangetroffen tijdens periodieke metingen, zo laat het waterschap weten. Over de oorzaak van de besmetting is nog geen duidelijkheid te geven. “Dat zijn we aan het onderzoeken.”

Er bestaat een kans dat de bacterie is verspreid, aldus het waterschap. “Omdat de demonreactoren afvoeren naar het biologische hoofdproces van de rwzi. Momenteel zijn we de verspreidingsroutes aan het onderzoeken.”

De besmette demonreactoren zijn afgedekt met tentdoek. Voor het schoonmaken van ruimtes en voorwerpen wordt in verband met de besmetting water uit de Dieze gebruikt.


Aangescherpte maatregelen
De direct betrokkenen onder het persooneel zijn op extra voorlichtingsbijeenkomsten geïnformeerd in het bijzijn van een GGD-arts en een arbodeskundige, zo laat het waterschap weten. Verder gelden er aangescherpte maatregelen voor medewerkers en bezoekers. Medewerkers dragen verplicht mondkapjes en er worden geen rondleidingen meer gegeven of bezoekers op het terrein van de rwzi toegelaten.

Aa en Maas heeft de GGD Hart voor Brabant ingelicht. De GGD heeft de afgelopen periode geen meldingen gehad in de regio ’s-Hertogenbosch van mensen die besmet zijn met het aangetroffen typelegionella, aldus het waterschap. Het waterschap heeft zelf een aantal vragen gekregen over de besmetting, zo laat het weten.

"Dit type leidt zelden tot ziekte en de aangetroffen concentratielegionellais relatief laag. Het medische risico lijkt dus klein. Dat geldt voor werknemers van de rioolwaterzuivering, en voor direct omwonenden en passanten", schrijft het waterschap in een persverklaring. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.