0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

In de twee warme demonreactoren op de rioolwaterzuivering ’s-Hertogenbosch is legionella aangetroffen. Waterschap Aa en Maas heeft uit voorzorg direct aanvullende maatregelen getroffen om de kans op verspreiding te minimaliseren.

De besmetting is aangetroffen tijdens periodieke metingen, zo laat het waterschap weten. Over de oorzaak van de besmetting is nog geen duidelijkheid te geven. “Dat zijn we aan het onderzoeken.”

Er bestaat een kans dat de bacterie is verspreid, aldus het waterschap. “Omdat de demonreactoren afvoeren naar het biologische hoofdproces van de rwzi. Momenteel zijn we de verspreidingsroutes aan het onderzoeken.”

De besmette demonreactoren zijn afgedekt met tentdoek. Voor het schoonmaken van ruimtes en voorwerpen wordt in verband met de besmetting water uit de Dieze gebruikt.


Aangescherpte maatregelen
De direct betrokkenen onder het persooneel zijn op extra voorlichtingsbijeenkomsten geïnformeerd in het bijzijn van een GGD-arts en een arbodeskundige, zo laat het waterschap weten. Verder gelden er aangescherpte maatregelen voor medewerkers en bezoekers. Medewerkers dragen verplicht mondkapjes en er worden geen rondleidingen meer gegeven of bezoekers op het terrein van de rwzi toegelaten.

Aa en Maas heeft de GGD Hart voor Brabant ingelicht. De GGD heeft de afgelopen periode geen meldingen gehad in de regio ’s-Hertogenbosch van mensen die besmet zijn met het aangetroffen typelegionella, aldus het waterschap. Het waterschap heeft zelf een aantal vragen gekregen over de besmetting, zo laat het weten.

"Dit type leidt zelden tot ziekte en de aangetroffen concentratielegionellais relatief laag. Het medische risico lijkt dus klein. Dat geldt voor werknemers van de rioolwaterzuivering, en voor direct omwonenden en passanten", schrijft het waterschap in een persverklaring. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
People in conversation:
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)
Dick, Dank voor je nieuwe inzichten. Ik vraag me af: hebben jullie ontwerpers in jullie onderzoek meegenomen? Wat vinden zij ervan?
Dit is wel een heel goed idee.
Ik zou die nieuwe zuivering best een keer willen zien tijdens een open dag.
150 mm is veel dat lukt in 24 uur maar in 1 uur afhankelijk van je systeemkeuze. Op de samenwerkingsvorm na zie ik niet zoveel nieuws, als wat de standaardopgave is voor de waterontwerper bij een nieuwe wijk. Bij een wadi die sinds 1992 er al zijn en inmiddels 200 van in de stad liggen, stroomt het water per definitie er schoner uit dan in. Het experiment en de mogelijke vernieuwingen maken, als blijkt dat die werken, maakt het tot de slimste waterwijk ter wereld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het