secundair logo knw 1

Foto Pat Whelen Unsplash

In Engeland werden vorig jaar 464.056 lozingen van onbehandeld rioolwater in rivieren en kustwateren geregistreerd. Dat is een stijging van 54 procent ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Britse Environment Agency.

Het milieuagentschap kijkt ook naar de totale duur van de lozingen. Die bedroeg in 2023 opgeteld meer dan 3,6 miljoen uur. Dat is meer dan het dubbele van het jaar daarvoor. De talrijke en langdurige lozingen worden toegeschreven aan de vele stormen en overstromingen vorig jaar, toen Engeland het op 6 na natste jaar ooit beleefde.

De nationale lozingscijfers over 2023 worden door het milieuagentschap omschreven als teleurstellend maar ‘helaas niet verrassend’. Ambtenaren waarschuwen dat vergelijkingen met eerdere jaren een vertekend beeld geven, omdat steeds meer riooloverstorten in de loop der tijd zijn uitgerust met sensoren en nu allemaal beschikken over de technologie om lozingen te registreren - elke lozing wordt nu opgemerkt.

Los van de optimalisering van het monitorsysteem, leiden de frequentie en de duur van de overstorten tot steeds meer publieke verontwaardiging. De waterwegen en kustwateren raken in toenemende mate vervuild en daar komen steeds meer actiegroepen, boeren en bewoners tegen in opstand. Het milieuagentschap voert daarnaast een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk overtreden van de regels door water- en rioolbedrijven.

De Britse regering probeert de publieke woede over rioolvervuiling te temperen door een Water Restoration Fund in te stellen voor lokale waterherstelprojecten. Dat fonds is gevuld met 11 miljoen pond die de overheid aan boetes heeft geïnd bij vijf waterbedrijven: South West Water, Thames Water, United Utilities, Anglian Water en Yorkshire Water. In reactie hebben actiegroepen laten weten het fonds ‘een druppel op de gloeiende plaat’ te vinden.

In de Financial Times zegt Cat Hobbs, directeur van de organisatie die campagne voert voor nationalisering van de geprivatiseerde waterbedrijven (We Own It), dat de ‘11 miljoen pond ongeveer 0,02 procent is van wat er nodig is’, verwijzend naar de 60 miljard pond aan investeringen die waterbedrijven zeggen nodig te hebben om de ontoereikende infrastructuur van het oude rioolstelsel op gewenst niveau te krijgen.

Brancheorganisatie Water UK laat in een reactie weten dat de gepresenteerde lozingsresultaten over 2023 ‘onaanvaardbaar zijn’. "We hebben een plan om dit op te lossen door de investeringen te verdrievoudigen, waardoor het aantal lozingen tegen 2030 met 40 procent zal zijn gedaald - meer dan het dubbele van de doelstelling van de regering."

Om die investeringen te kunnen doen hebben de waterbedrijven, die er veelal financieel slecht voorstaan, wel veel meer middelen nodig. Ze hebben daarom Ofwat, de toezichthouder van de waterindustrie, gevraagd om tariefverhogingen van gemiddeld 40 procent in de komende 10 jaar goed te keuren om de kosten van nieuwe infrastructuur te dekken.

In juni wordt een ontwerpbesluit van Ofwat verwacht.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....