secundair logo knw 1

Amerikaanse rivierkreeft | Foto Jelger Herder

Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft een online meldpunt geopend waarop mensen kunnen aangeven dat ze een rivierkreeft hebben waargenomen. Het hoogheemraadschap hoopt zo informatie te krijgen die het kan gebruiken om verdere verspreiding van de uitheemse diersoort tegen te gaan.

Rijnland heeft het meldpunt opgezet in samenwerking met waarneming.nl. Melders moeten een duidelijke foto van de waargenomen kreeft plaatsen op het meldingsportaal of de app Obsidentify.

In het gebied van Rijnland komen vooral rode Amerikaanse rivierkreeften voor. Ze graven in waterbodems, oevers en dijken en brengen schade toe aan de biodiversiteit.

Vooralsnog is het probleem niet heel groot in Rijnland, aldus het hoogheemraadschap. “Van enkele locaties is bekend dat er veel rivierkreeften voorkomen, maar heeft dit (nog) niet geleid tot een onaanvaardbare schade.” Omdat het risico bestaat dat de overlast in de toekomst toeneemt, monitort Rijnland sinds kort de schade.

Rijnland voert daarnaast samen met de gemeente Leiden een pilot uit naar het effect van natuurvriendelijke inrichting en beheer van oevers op het aantal rivierkreeften. “Sinds 2023 monitoren we ook de hoeveelheden rivierkreeften bij een groot aantal van onze vaste waterkwaliteitsmeetpunten om vast te stellen wat het verband is tussen aantallen rivierkreeften en de waterkwaliteit.”

Wegvangen van kreeften zoals Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard doet in een proefproject, is nog niet aan de orde in het werkgebied van Rijnland. Als de uitkomst van de proef in de Krimpenerwaard positief is, overweegt Rijnland ook over te gaan tot het wegvangen van de rivierkreeften, schrijft het hoogheemraadschap. Bepalend daarbij is of wegvangen van kosteneffectief is, ‘dat wil zeggen dat de kosten voor wegvangen kleiner zijn dan het herstellen van de schade’.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Van Tongeren · 6 months ago
    Ik heb jaren samen met mijn vrouw kreeften gevangen in Zweden en Ierland om te eten, dus ik weet hoe je ze moet vangen. Ik wil ze vangen omdat ze lekker smaken. Het zal goed zijn dat we er vanaf komen, want ze brengen een hoop ellende. Ik zou u daar mee kunnen helpen. 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!