secundair logo knw 1

Amerikaanse rivierkreeft | Foto Jelger Herder

Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft een online meldpunt geopend waarop mensen kunnen aangeven dat ze een rivierkreeft hebben waargenomen. Het hoogheemraadschap hoopt zo informatie te krijgen die het kan gebruiken om verdere verspreiding van de uitheemse diersoort tegen te gaan.

Rijnland heeft het meldpunt opgezet in samenwerking met waarneming.nl. Melders moeten een duidelijke foto van de waargenomen kreeft plaatsen op het meldingsportaal of de app Obsidentify.

In het gebied van Rijnland komen vooral rode Amerikaanse rivierkreeften voor. Ze graven in waterbodems, oevers en dijken en brengen schade toe aan de biodiversiteit.

Vooralsnog is het probleem niet heel groot in Rijnland, aldus het hoogheemraadschap. “Van enkele locaties is bekend dat er veel rivierkreeften voorkomen, maar heeft dit (nog) niet geleid tot een onaanvaardbare schade.” Omdat het risico bestaat dat de overlast in de toekomst toeneemt, monitort Rijnland sinds kort de schade.

Rijnland voert daarnaast samen met de gemeente Leiden een pilot uit naar het effect van natuurvriendelijke inrichting en beheer van oevers op het aantal rivierkreeften. “Sinds 2023 monitoren we ook de hoeveelheden rivierkreeften bij een groot aantal van onze vaste waterkwaliteitsmeetpunten om vast te stellen wat het verband is tussen aantallen rivierkreeften en de waterkwaliteit.”

Wegvangen van kreeften zoals Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard doet in een proefproject, is nog niet aan de orde in het werkgebied van Rijnland. Als de uitkomst van de proef in de Krimpenerwaard positief is, overweegt Rijnland ook over te gaan tot het wegvangen van de rivierkreeften, schrijft het hoogheemraadschap. Bepalend daarbij is of wegvangen van kosteneffectief is, ‘dat wil zeggen dat de kosten voor wegvangen kleiner zijn dan het herstellen van de schade’.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Van Tongeren · 11 months ago
    Ik heb jaren samen met mijn vrouw kreeften gevangen in Zweden en Ierland om te eten, dus ik weet hoe je ze moet vangen. Ik wil ze vangen omdat ze lekker smaken. Het zal goed zijn dat we er vanaf komen, want ze brengen een hoop ellende. Ik zou u daar mee kunnen helpen. 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.