secundair logo knw 1

De stormvloedkering Ramspol bij Kampen, die het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit | Foto Rijkswaterstaat,

Rijkswaterstaat heeft vanmorgen vroeg de stormvloedkering Ramspol bij Kampen gesloten om het achterland te beschermen tegen het hoogwater op het IJsselmeer. Ook de waterschappen zijn druk in touw vanwege de stormen Dudley en Eunice die vandaag en morgen over ons land trekken.

Nog geen drie weken na de zware noordwesterstorm Corrie teisteren vandaag en morgen de stormen Dudley en Eunice vooral het noordwesten van Nederland. Het KNMI waarschuwt voor zware tot zeer zware windstoten, tot circa 130 kilometer per uur, en heeft voor vrijdag code oranje afgegeven.

Volgens Rijkswaterstaat zorgen de storm en de neerslag in combinatie met het waterpeil op het IJsselmeer voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden in de regio. Door de heersende windrichting kan er niet gespuid worden bij de Afsluitdijk.

Vanmorgen rond vijf uur begon Rijkswaterstaat daarom met het opblazen van de Ramspolkering om het achterland tegen hoogwater te beschermen. Het scheepvaartverkeer op het Ramsdiep is hierdoor tijdelijk gestremd. Hoe lang de kering gesloten blijft, was nog niet te voorspellen.

Gemalen
Omdat ook het water in het Meppelerdiep flink was gestegen, heeft Waterschap Drents Overijsselse Delta het gemaal Zedemuden in Zwartsluis aangezet. Met drie pompen met een totale capaciteit van 124 kubieke meter per seconde is dit het grootste gemaal van het waterschap en het op een na grootste (na IJmuiden) van Nederland.

De andere waterschappen rond het IJsselmeer en langs de kust zijn eveneens alert. Waterschap Zuiderzeeland zet dag en nacht dijkopzichters in om de dijken langs het IJsselmeer, Markermeer en Ketelmeer te bewaken. Zij houden het waterpeil in de gaten en letten op of er rommel aanspoelt die schade aan de dijk kan aanrichten.

Wetterskip Fryslân heeft het Hooglandgemaal in Stavoren en gemaal De Heining bij Marrum ingezet om de waterstand op de boezem te verlagen. Door de harde wind uit westelijke richting lukt het volgens het Wetterskip niet goed om het water via de sluizen Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp op het Lauwersmeer te spuien. De sluizen bij Goingarijp en Broek zijn gesloten om lokale hoge waterstanden door opwaaiing tegen te gaan.

Coupures
Waterschap Noorderzijlvest voert het overtollige water vanuit Groningen wel af naar het Lauwersmeer, om het vandaar op zee te spuien. Vanmorgen werd besloten om de eerder aangekondigde sluiting van de coupures bij Delfzijl vooralsnog niet door te laten gaan. De waterstand rond het middaguur leek namelijk onder de norm van 3.00 NAP te blijven.

Hunze en Aa’s voerde de afgelopen dagen al extra water af naar zee via de kleine zeesluis in Farmsum. Mogelijk wordt daarnaast het gemaal Rozema in Termunterzijl nog ingezet.

Kust
De Noord-Hollandse kust lijkt storm Dudley redelijk goed doorstaan te hebben, meldde het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier rond de middag. De harde westenwind heeft de zee de kust opgestuwd, maar dat heeft slechts ‘mondjesmaat’ geleid tot duinafslag.

Het hoogheemraadschap verwacht dat storm Eunice ‘venijniger’ zal zijn en voor forse duinafslag zal zorgen, ook omdat het water dan inmiddels meerdere dagen is opgestuwd. Maar de duinen langs de Noord-Hollandse en Texelse kust zijn robuust en kunnen dit soort stormen weerstaan, aldus het schap.

Als de waterstand daartoe aanleiding geeft, zal Hollands Noorderkwartier een aantal schuiven in de uitstroom van gemalen en inlaten sluiten om te voorkomen dat zeewater het land instroomt. De keersluis naar de Broekerhaven in Stede Broec is reeds gesloten vanwege opstuwing op het Markermeer naar de kust van West-Friesland.

Waterschap Hollandse Delta en het Hoogheemraadschap van Delfland verwachten dat extra maatregelen niet nodig zijn. Ze rekenen op lagere waterstanden dan tijdens storm Corrie. Vrijdagmiddag rond half vier zal de zee op zijn hoogst zijn, maar zal de waterstand bij Hoek van Holland dankzij de zuidwestenwind waarschijnlijk toch niet boven de 2.05 NAP uit komen

 

MEER INFORMATIE
H2O-bericht: Grote waterkeringen dicht vanwege storm Corrie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.