secundair logo knw 1

De stormvloedkering Ramspol bij Kampen, die het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit | Foto Rijkswaterstaat,

Rijkswaterstaat heeft vanmorgen vroeg de stormvloedkering Ramspol bij Kampen gesloten om het achterland te beschermen tegen het hoogwater op het IJsselmeer. Ook de waterschappen zijn druk in touw vanwege de stormen Dudley en Eunice die vandaag en morgen over ons land trekken.

Nog geen drie weken na de zware noordwesterstorm Corrie teisteren vandaag en morgen de stormen Dudley en Eunice vooral het noordwesten van Nederland. Het KNMI waarschuwt voor zware tot zeer zware windstoten, tot circa 130 kilometer per uur, en heeft voor vrijdag code oranje afgegeven.

Volgens Rijkswaterstaat zorgen de storm en de neerslag in combinatie met het waterpeil op het IJsselmeer voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden in de regio. Door de heersende windrichting kan er niet gespuid worden bij de Afsluitdijk.

Vanmorgen rond vijf uur begon Rijkswaterstaat daarom met het opblazen van de Ramspolkering om het achterland tegen hoogwater te beschermen. Het scheepvaartverkeer op het Ramsdiep is hierdoor tijdelijk gestremd. Hoe lang de kering gesloten blijft, was nog niet te voorspellen.

Gemalen
Omdat ook het water in het Meppelerdiep flink was gestegen, heeft Waterschap Drents Overijsselse Delta het gemaal Zedemuden in Zwartsluis aangezet. Met drie pompen met een totale capaciteit van 124 kubieke meter per seconde is dit het grootste gemaal van het waterschap en het op een na grootste (na IJmuiden) van Nederland.

De andere waterschappen rond het IJsselmeer en langs de kust zijn eveneens alert. Waterschap Zuiderzeeland zet dag en nacht dijkopzichters in om de dijken langs het IJsselmeer, Markermeer en Ketelmeer te bewaken. Zij houden het waterpeil in de gaten en letten op of er rommel aanspoelt die schade aan de dijk kan aanrichten.

Wetterskip Fryslân heeft het Hooglandgemaal in Stavoren en gemaal De Heining bij Marrum ingezet om de waterstand op de boezem te verlagen. Door de harde wind uit westelijke richting lukt het volgens het Wetterskip niet goed om het water via de sluizen Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp op het Lauwersmeer te spuien. De sluizen bij Goingarijp en Broek zijn gesloten om lokale hoge waterstanden door opwaaiing tegen te gaan.

Coupures
Waterschap Noorderzijlvest voert het overtollige water vanuit Groningen wel af naar het Lauwersmeer, om het vandaar op zee te spuien. Vanmorgen werd besloten om de eerder aangekondigde sluiting van de coupures bij Delfzijl vooralsnog niet door te laten gaan. De waterstand rond het middaguur leek namelijk onder de norm van 3.00 NAP te blijven.

Hunze en Aa’s voerde de afgelopen dagen al extra water af naar zee via de kleine zeesluis in Farmsum. Mogelijk wordt daarnaast het gemaal Rozema in Termunterzijl nog ingezet.

Kust
De Noord-Hollandse kust lijkt storm Dudley redelijk goed doorstaan te hebben, meldde het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier rond de middag. De harde westenwind heeft de zee de kust opgestuwd, maar dat heeft slechts ‘mondjesmaat’ geleid tot duinafslag.

Het hoogheemraadschap verwacht dat storm Eunice ‘venijniger’ zal zijn en voor forse duinafslag zal zorgen, ook omdat het water dan inmiddels meerdere dagen is opgestuwd. Maar de duinen langs de Noord-Hollandse en Texelse kust zijn robuust en kunnen dit soort stormen weerstaan, aldus het schap.

Als de waterstand daartoe aanleiding geeft, zal Hollands Noorderkwartier een aantal schuiven in de uitstroom van gemalen en inlaten sluiten om te voorkomen dat zeewater het land instroomt. De keersluis naar de Broekerhaven in Stede Broec is reeds gesloten vanwege opstuwing op het Markermeer naar de kust van West-Friesland.

Waterschap Hollandse Delta en het Hoogheemraadschap van Delfland verwachten dat extra maatregelen niet nodig zijn. Ze rekenen op lagere waterstanden dan tijdens storm Corrie. Vrijdagmiddag rond half vier zal de zee op zijn hoogst zijn, maar zal de waterstand bij Hoek van Holland dankzij de zuidwestenwind waarschijnlijk toch niet boven de 2.05 NAP uit komen

 

MEER INFORMATIE
H2O-bericht: Grote waterkeringen dicht vanwege storm Corrie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.