secundair logo knw 1

Foto Misael Silvera Unsplash

Rijkswaterstaat sluit ‘zo goed als zeker’ de Hollandsche IJsselkering en Haringvlietsluizen en ‘waarschijnlijk’ de Oosterscheldekering en Ramspolkering. Rijkswaterstaat sluit de keringen vanwege het hoge water dat wordt verwacht als gevolg van de noordwesterstorm 'Corrie' die over het noorden van Nederland raast.

Het gebeurt ongeveer eens in de twee jaar dat de Zeeuwse stormvloedkering dichtgaat. In januari 2018 sloot Rijkswaterstaat alle vijf grote stormvloedkeringen (Oosterscheldekering, Ramspolkering, Hollandsche IJsselkering, Maeslantkering en Hartelkering) en dat was een unicum, zei de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat destijds

De storm Corrie bereikte vanochtend rond 07.00 uur het noordwesten van Nederland, de piek ligt tussen 08.00 uur en 12.00 uur. Er worden zeer zware windstoten verwacht, met snelheden tot zo'n 120 kilometer per uur. Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor Noord-Holland, het Waddengebied, Friesland en het IJsselmeer.

In Zeeland stelt Waterschap Scheldestromen het hoogwaterplan fase 2 in werking in verband met de hoge waterstanden. Dat betekent dat wegen en strandovergangen worden gesloten, coupures worden gesloten en dijkbewaking wordt ingesteld. 

Waterschap Hollandse Delta stelt uit voorzorg fase 1 van het ‘Maatregelplan hoogwater’ in werking. Het waterschap stelt mogelijk beperkte dijkbewaking in rond de Maasvlakte, het gebied met de hoogste waterstand. Buitendijkse fietspaden worden afgesloten.


LEES OOK: Rijkswaterstaat sluit alle waterkeringen en dat is uniek


Waterschap Noorderzijlvest sloot zaterdag de couperes in Delfzijl al vanwege het hoge water, veroorzaakt door de storm die voorafging aan Corrie. Deze depressie met de naam Malik zorgde de afgelopen dagen voor hoog water en overlast in het noorden van Nederland. De waterstanden aan de kust waren op sommige locaties hoger dan Rijkswaterstaat had verwacht, meldt Wetterksip Fryslan, dat de zeedijk tussen Holwerd en Lauwersoog en bij Schiermonnikoog gaat inspecteren op eventuele schade.

De storm Malik veroorzaakte met name schade in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Scandinavië, Polen en Tsjechië. Er vielen 4 dodelijke slachtoffers. In de Duitse havenstad Hamburg liep een deel van de stadswijk Sankt Pauli onder water door hoog water. Het water in de Elbe stond 5,2 meter hoger dan normaal, meldt het persagentschap Reuters. In Tsjechië bereikte de wind in het middelgebergte snelheden vergelijkbaar met die van een orkaan.


UPDATE 11.15 UUR:
Langs de kust is windkracht 10 gemeten. De hoogste waterstanden worden verwacht langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust. De balgstuw Ramspol bij Kampen hoeft waarschijnlijk niet dicht, aldus Rijkswaterstaat. Voor de kust van IJmuiden zijn twee schepen in botsing gekomen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.