secundair logo knw 1

Rijkswaterstaat laat in de uiterwaarden van de grote rivieren alle bomen in de buurt van fiets- en wandelpaden controleren op veiligheid voor mensen. Als er risico is op het afbreken van takken of het omvallen van bomen, volgt kap. 

Deze eis is opgenomen in de nieuwe contracten met aannemers voor onderhoud en beheer van de uiterwaarden. Langs de Waal, Merwede, Nederrijn, Maas en IJssel worden boomveiligheidscontroles uitgevoerd in ooibossen tot dertig meter van wegen, gebouwen, fiets- en wandelpaden. Als er risico is voor het afbreken van takken of het omvallen van bomen, volgt kap.

Zorgplicht
Deze nieuwe aanpak past volgens omgevingsmanager Monique Naus van Rijkswaterstaat bij de afspraken over zogeheten verrassingsvrij beheer in de onderhoudscontracten’. "Wij merken dat het drukker wordt in onze uiterwaarden. De gebieden worden steeds meer multifunctioneel gebruikt. Daarom willen we veiligheid garanderen voor iedereen. Dat hoort bij de zorgplicht die we als overheid hebben", zegt Naus.

In de Rosandepolder bij Arnhem zijn onlangs uit voorzorg bomen gekapt. Ook in de Millingerwaard langs de Waal staat een aantal bomen op de nominatie voor kap, op een rivieroever waar mensen komen. Het publiek wordt met bordjes op de bomen geïnformeerd. Ook worden uit voorzorg zieke bomen verwijderd uit bosranden van ooibos, om te voorkomen dat de bomen bij hoogwater in de rivier gaan drijven.

Risicobeheersing
Rijkswaterstaat erkent dat het kappen in ooibos haaks staat op vrije natuurlijke dynamiek van riviernatuur. Maar veiligheid voor mensen en risicobeheersing tellen zwaarder, aldus de omgevingsmanager.

De uiterwaarden van de grote rivieren hebben een totaaloppervlakte van 128.000 voetbalvelden, langs 1.200 kilometer oever. Ooibossen zijn vrij schaars in de uiterwaarden. Rijkswaterstaat stelt dat grote hoeveelheden bomen belemmerend zijn voor de vrije doorstroming bij hoog water.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!