secundair logo knw 1

Deltares onderzocht of - en in welke mate - het oogsten van regenwater bij kan dragen aan de waterbeschikbaarheid in droge perioden. De onderzoekers bekeken de particuliere watervraag en kwamen tot de conclusie dat het gebruik van regenwater in en om het huis tot een serieuze besparing van drinkwatergebruik kan leiden.

“Waterbedrijven geven aan in de toekomst geen leveringszekerheid meer te kunnen geven”, zegt Daan Rooze van Deltares. “Vitens heeft bijvoorbeeld een aantal voedselproducenten niet kunnen aansluiten in 2022.”

Daan RoozeDaan RoozeDit vormde de aanleiding om, samen met zijn collega’s Laura Nouguès en Frans van de Ven, de verkennende studie uit te voeren. “We hebben gekozen voor een open vraag en een brede benadering en hebben rekening gehouden met variaties in het weer, de omvang van verschillende gebouwen en natuurlijk de watervraag door particulieren. Daarbij is het leveringsgebied van Vitens als pilot gebruikt.”

Het aldus geconstrueerde model kan volgens Rooze worden ingezet voor alle typen gebouwen. “We hebben zelf drie scenario’s verder uitgewerkt: appartementen, rijtjeshuizen en vrijstaande woningen.

Natuurlijk”, vervolgt Rooze, is het bij appartementencomplexen - met meerdere woningen onder een relatief beperkt dakoppervlak - lastiger om genoeg wateropslag te realiseren. Daar zou je kunnen kijken naar collectieve oplossingen als wateropslag onder een gemeenschappelijke parkeerplaats.”

Over de gehele lijn genomen, constateren Rooze en Nouguès dat een besparing van een derde van het drinkwatergebruik mogelijk is door het oogsten en gebruiken van regenwater om de tuin te sproeien, kleding te wassen of de wc door te trekken.

“Dat bevestigt wat we nu ook in België zien, waar voor nieuwbouw al een regentank verplicht is. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil toe naar een reductie van 20 procent van het drinkwaterverbruik. Regenwater oogsten kan hier een substantiële bijdrage aan leveren."

De onderzoekers doen een aantal aanbevelingen om het op grotere schaal oogsten van regenwater te realiseren. “Wij pleiten er voor om - in navolging van België - de opslag van regenwater bij nieuwbouw te verplichten en verder onderzoek te doen naar het industriële gebruik van water."

Rooze denkt daarbij aan de vele vierkante, industriële gebouwen langs de snelweg. Die zouden bijna volledig zelfvoorzienend kunnen zijn door wateropslag op het dak. Waarbij het extra mooie nog is dat dit de plaatsing van zonnepanelen helemaal niet in de weg hoeft te staan.”

 

LEES OOK
H2O Actueel: Expertgroep: gemeenten moeten eis ledigingstijd regenwatertanks laten vallen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!