secundair logo knw 1

Het Waterschap Noorderzijlvest trekt 857.000 euro uit om de nieuwe rioolwaterzuivering in Gaarkeuken te verduurzamen. Het algemeen bestuur heeft ermee ingestemd om een bandindikker te plaatsen en een drukriool aan te leggen. Daarnaast heeft het akkoord gegeven aan een aanvullend krediet van ruim 3 miljoen euro voor extra indexatiekosten.

De bouw van de rwzi is al in volle gang. Naast de nieuwe zuivering realiseert het waterschap een afvalwatertransportsysteem, bestaande uit circa 20 kilometer aan persleidingen en rioolgemalen (nieuwbouw en renovatie). De totale kosten van het project rwzi Westerkwartier bedragen inclusief het extra krediet nu 66,9 miljoen euro.

Het werk is gegund aan respectievelijk ADS Groep Water (rwzi) en Strukton (persleidingen en gemalen). 2025 wordt de nieuwe rwzi opgeleverd. Ze is de samenvoeging van de bestaande en verouderde zuiveringslocaties van Marum, Zuidhorn en Gaarkeuken. De locaties in Marum en Zuidhorn worden gesloopt.

De nieuwe zuivering wordt gerealiseerd met 'de best beschikbare technieken', maar als onderdeel van de aanbestedingsprocedure vroeg het waterschap de markt ook om met ‘duurzaamheidsvoorstellen’ te komen. ADS Groep Water werkte er 5 uit, waarvan er nu 2 groen licht hebben gekregen van het algemeen bestuur: een bandindikker en de aanleg van drukriool.

De bandindikker zorgt voor een lager slibvolume van het secundair slib, en dus ook voor lagere transportkosten. Daarnaast kan het ontwerp van de zuivering door de inzet van de bandindikker worden ‘geoptimaliseerd’ waardoor er minder slib vrijkomt. Dat heeft een positief effect op de exploitatie van de rwzi, dat door het waterschap wordt berekend op jaarlijks 175.000 euro. Minder slib betekent ook minder slibtransporten, goed voor de CO2-footprint van de rwzi en voor de omwonenden omdat minder vrachtwagens minder overlast betekent.

De aanleg van het drukriool komt er op verzoek van omwonenden. Zij willen afgekoppeld worden van hun IBA’s (Individuele Behandeling van Afvalwater) en aangesloten op de rioolwaterzuivering Gaarkeuken. Om aan die wens tegemoet te komen moeten ze worden aangesloten middels een persleiding en rioolgemaal. Die toepassing vergroot het draagvlak voor de nieuwe rwzi, schrijft het waterschap, dat de kosten voor de aanleg voor het drukriool voor zijn rekening neemt, hoewel dit in feite een kerntaak is van de gemeente Westerkwartier. Zij stemt wel in met versnelde afschrijving van de IBA’s en neemt het beheer en onderhoud van drie rioolgemalen voor haar rekening.

Van de vijf duurzaamheidsvoorstellen haalden celluloseterugwinning, intelligente processturing en een digital beheersysteem (digital twin) de eindstreep niet. Het proces van celluloseterugwinning ziet het bestuur niet zitten omdat het de risico’s in de operationele sfeer vergroot. Intelligente processturing zou het informatiebeveiligingsniveau van de rioolwaterzuiveringen van het waterschap naar beneden halen en voor implementatie van digital twin is het waterschap nog niet klaar. “Het systeem kan ook achteraf nog worden aangeschaft”, staat in het voorstel voor aanvullend krediet dat vorige week goedkeuring heeft gekregen van het algemeen bestuur.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Noorderzijlvest begint met aanleg persleidingen in Westerkwartier

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!