secundair logo knw 1

Pelikanen in Blijdorp

In de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp wordt een primaire watergang van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard opnieuw ingericht. Aanleiding voor het hoogheemraadschap de watergang te laten baggeren en, voor die tijd, op kwaliteit en kwantiteit te laten onderzoeken.

Het gaat hierbij om een circa 500 meter lange sloot, grofweg van de pelikanenverblijven tot de thuishaven van de Indische neushoorns. Alice Buijs, beleidsadviseur watersystemen bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard: “De waterweg loopt aan de noordkant van het oude deel van Blijdorp. De dierentuin wilde het opnieuw inrichten voor de dieren en dat bood ons de kans mee te praten over de nieuwe inrichting. Wij zijn immers verantwoordelijk voor het beheer en het is belangrijk dat wij er ook ons werk kunnen doen.”

In de huidige situatie was dat niet perse het geval. Zo waren er in het water barrières voor de dieren opgeworpen. De veiligheid van de dieren zal in de toekomst op een andere manier worden gewaarborgd. “Nog voor de nieuwe inrichting gaan we de waterweg baggeren, dat is in 2008 voor het laatst gebeurd. Daarnaast wordt overtollig groen weggehaald en komt er een nieuwe beschoeiing”, zegt Buijs.

De afgelopen maand is er onderzoek verricht naar de kwaliteit en de kwantiteit van de baggerspecie. Het hoogheemraadschap vroeg AQUON, een gemeenschappelijke regeling van meerdere waterschappen, de kwaliteit van het water en de bagger te beoordelen en de kwantiteit van de bagger in kaart te brengen. “De monsters zijn de afgelopen maand genomen en worden in december onderzocht in het laboratorium”, vertelt Lisanne Sieckmeijer van AQUON. “In januari of februari verwachten we dan met een oordeel te komen over de baggerspecie.”

De werkzaamheden duurden slechts een dag, maar voor de veldwerkers was het volgens Sieckmeijer toch wel een bijzondere ervaring. “Het is echt wel anders werken dan in een poldersloot”, zegt ze. “Er moest natuurlijk rekening gehouden worden met de dieren. Normaal gesproken bemonsteren we vanuit een boot, maar deze keer is voornamelijk met een waadpak gewerkt om de overlast voor de dieren te beperken.”

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!