In de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp wordt een primaire watergang van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard opnieuw ingericht. Aanleiding voor het hoogheemraadschap de watergang te laten baggeren en, voor die tijd, op kwaliteit en kwantiteit te laten onderzoeken.

Het gaat hierbij om een circa 500 meter lange sloot, grofweg van de pelikanenverblijven tot de thuishaven van de Indische neushoorns. Alice Buijs, beleidsadviseur watersystemen bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard: “De waterweg loopt aan de noordkant van het oude deel van Blijdorp. De dierentuin wilde het opnieuw inrichten voor de dieren en dat bood ons de kans mee te praten over de nieuwe inrichting. Wij zijn immers verantwoordelijk voor het beheer en het is belangrijk dat wij er ook ons werk kunnen doen.”

In de huidige situatie was dat niet perse het geval. Zo waren er in het water barrières voor de dieren opgeworpen. De veiligheid van de dieren zal in de toekomst op een andere manier worden gewaarborgd. “Nog voor de nieuwe inrichting gaan we de waterweg baggeren, dat is in 2008 voor het laatst gebeurd. Daarnaast wordt overtollig groen weggehaald en komt er een nieuwe beschoeiing”, zegt Buijs.

De afgelopen maand is er onderzoek verricht naar de kwaliteit en de kwantiteit van de baggerspecie. Het hoogheemraadschap vroeg AQUON, een gemeenschappelijke regeling van meerdere waterschappen, de kwaliteit van het water en de bagger te beoordelen en de kwantiteit van de bagger in kaart te brengen. “De monsters zijn de afgelopen maand genomen en worden in december onderzocht in het laboratorium”, vertelt Lisanne Sieckmeijer van AQUON. “In januari of februari verwachten we dan met een oordeel te komen over de baggerspecie.”

De werkzaamheden duurden slechts een dag, maar voor de veldwerkers was het volgens Sieckmeijer toch wel een bijzondere ervaring. “Het is echt wel anders werken dan in een poldersloot”, zegt ze. “Er moest natuurlijk rekening gehouden worden met de dieren. Normaal gesproken bemonsteren we vanuit een boot, maar deze keer is voornamelijk met een waadpak gewerkt om de overlast voor de dieren te beperken.”

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.