Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse waterbedrijven zetten het programma WaterWorX voort. Het ministerie heeft voor fase 2 (2022-2026) zijn bijdrage aan het project toegekend. 

WaterWorX is een internationaal Water Operator Partnership Programma tussen alle 10 Nederlandse waterbedrijven en 39 waterbedrijven in 15 landen. In fase 1 (2017-2021) hebben de Nederlandse waterbedrijven een basis gelegd in de vorm van Water Operators Partnerships (WOP’s) met 39 waterbedrijven in Afrika en Azië. Deze WOP’s zijn gericht op de ontwikkeling van personeel, organisatiecapaciteit en kennisuitwisseling. 

Daarnaast werd geïnvesteerd in netwerkuitbreidingen en toiletten, waardoor 1,45 miljoen mensen beschikken over (verbeterde) toegang tot water en/of sanitatie, aldus een persbericht van penvoerder VEI, het initiatief van zeven Nederlandse waterbedrijven die zich inzetten voor SDG6 van de Verenigde Naties: duurzaam water en sanitatie voor iedereen. Voor de langere termijn is als doel gesteld om in 2030 voor 10 miljoen mensen toegang tot water of verbeterde toegang tot water te bieden.

In fase 2 wordt voortgebouwd op ‘op de partnerschappen, geleerde lessen en resultaten van fase 1’, aldus het persbericht. Doel is het versterken van de prestaties van de partnerbedrijven en ‘versnellen van de SDG6-impact met als doel 3,5 miljoen extra mensen te bereiken’. De komende jaren zal ook een sterkere nadruk leggen op de focusregio’s in het beleid van Buitenlandse Zaken met als gevolg dat er samenwerking wordt gezocht met nieuwe partnerbedrijven en de contacten met andere worden afgebouwd. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.