secundair logo knw 1

Hoog water in de IJssel | Foto Blueice

Het hoge water zorgt nog voor overlast in Noord-Holland en andere regio’s, maar ook in het buitenland. Afvoer van water moet met beleid, vanwege risico op inzakken van verzadigde taluds.

De waterstand in het Markermeer is afgelopen nacht opnieuw gestegen, maar bewoners rondom het meer hielden het droog. Dat was mede te danken aan voorzorgsmaatregelen zoals plaatsen van zandzakken, zowel in Monnickendam als in Hoorn.

In Limburg heeft Waterschap Limburg enkele honderden dijkwachten ingezet om de staat van dijken in de gaten te houden. De waterafvoer van de Maas stabiliseert vanochtend rond een piek van 1750 m3/s. De waterafvoer van de Roer schommelt rond de 100 m3/s. Als extra maatregelen plaatste het waterschap in Well een coupure. Bij de Kwistbeek in Baarlo is een extra pomp geïnstalleerd.

Overlaat
Defensie is vanochtend begonnen met verkenningen in het gebied bij de overlaat bij Bosscherveld in Limburg, schrijft Rijkswaterstaat. De overlaat begaf het deze week. Rijkswaterstaat onderzoekt welke herstelmaatregelen kunnen worden uitgevoerd. Een van de opties is het aanleggen van een tijdelijke dam.

Waterschap Drents Overijsselse Delta verwacht de volgende piek op de Vecht aankomend weekend, die op IJssel na het weekend. Om wateroverlast te voorkomen, voert het waterschap ‘volle bak af, maar ook met beleid’. Reden hiervoor is het risico op inzakkende taluds. “Er heeft de afgelopen tijd zoveel water tegen de slootkanten (taluds) aangestaan, dat ze volledig verzadigd zijn.”

Ondanks de verhoogde waterafvoer is de N36 tussen Almelo en Ommen ter hoogte van Westerhaar afgesloten vanwege wateroverlast. In Gelderland gebeurde dat met de N345 van Zutphen naar Apeldoorn ter hoogte van Voorst. 

Duitsland
In Duitsland houden de problemen aan. De situatie in Oldenburg is stabiel, maar het is nog maar de vraag of de dijken het zullen houden - na ongeveer twee weken van overstromingen verzakken ze steeds meer. Er worden vandaag nog eens 7.000 zandzakken geplaatst.

In Frankrijk is vrijdagochtend het hoogwateralarm opgeheven in Pas-de-Calais, waar het water zich steeds verder terugtrekt. In het departement zitten 500 huizen nog steeds zonder elektriciteit en hebben 2.100 mensen geen toegang tot drinkwater.

Acht pompen die door Nederland, Tsjechië en Slowakije zijn gestuurd zouden vandaag in werking moeten treden, vertelde de autoriteit voor civiele bescherming tegen het Franse persbureau AFP.

In verschillende rivieren in Tsjechië is de overstromingssituatie gespannen, schrijft de NOS. In het noorden van het land, vlak bij de Duitse grens, heeft de waterstand van de Elbe het hoogste waarschuwingsniveau voor overstromingen bereikt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).