secundair logo knw 1

Hoog water in de IJssel | Foto Blueice

Het hoge water zorgt nog voor overlast in Noord-Holland en andere regio’s, maar ook in het buitenland. Afvoer van water moet met beleid, vanwege risico op inzakken van verzadigde taluds.

De waterstand in het Markermeer is afgelopen nacht opnieuw gestegen, maar bewoners rondom het meer hielden het droog. Dat was mede te danken aan voorzorgsmaatregelen zoals plaatsen van zandzakken, zowel in Monnickendam als in Hoorn.

In Limburg heeft Waterschap Limburg enkele honderden dijkwachten ingezet om de staat van dijken in de gaten te houden. De waterafvoer van de Maas stabiliseert vanochtend rond een piek van 1750 m3/s. De waterafvoer van de Roer schommelt rond de 100 m3/s. Als extra maatregelen plaatste het waterschap in Well een coupure. Bij de Kwistbeek in Baarlo is een extra pomp geïnstalleerd.

Overlaat
Defensie is vanochtend begonnen met verkenningen in het gebied bij de overlaat bij Bosscherveld in Limburg, schrijft Rijkswaterstaat. De overlaat begaf het deze week. Rijkswaterstaat onderzoekt welke herstelmaatregelen kunnen worden uitgevoerd. Een van de opties is het aanleggen van een tijdelijke dam.

Waterschap Drents Overijsselse Delta verwacht de volgende piek op de Vecht aankomend weekend, die op IJssel na het weekend. Om wateroverlast te voorkomen, voert het waterschap ‘volle bak af, maar ook met beleid’. Reden hiervoor is het risico op inzakkende taluds. “Er heeft de afgelopen tijd zoveel water tegen de slootkanten (taluds) aangestaan, dat ze volledig verzadigd zijn.”

Ondanks de verhoogde waterafvoer is de N36 tussen Almelo en Ommen ter hoogte van Westerhaar afgesloten vanwege wateroverlast. In Gelderland gebeurde dat met de N345 van Zutphen naar Apeldoorn ter hoogte van Voorst. 

Duitsland
In Duitsland houden de problemen aan. De situatie in Oldenburg is stabiel, maar het is nog maar de vraag of de dijken het zullen houden - na ongeveer twee weken van overstromingen verzakken ze steeds meer. Er worden vandaag nog eens 7.000 zandzakken geplaatst.

In Frankrijk is vrijdagochtend het hoogwateralarm opgeheven in Pas-de-Calais, waar het water zich steeds verder terugtrekt. In het departement zitten 500 huizen nog steeds zonder elektriciteit en hebben 2.100 mensen geen toegang tot drinkwater.

Acht pompen die door Nederland, Tsjechië en Slowakije zijn gestuurd zouden vandaag in werking moeten treden, vertelde de autoriteit voor civiele bescherming tegen het Franse persbureau AFP.

In verschillende rivieren in Tsjechië is de overstromingssituatie gespannen, schrijft de NOS. In het noorden van het land, vlak bij de Duitse grens, heeft de waterstand van de Elbe het hoogste waarschuwingsniveau voor overstromingen bereikt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!