secundair logo knw 1

Op de RIONEDdag ondertekenden (vlnr) Monique Bekkenutte (KNW), Hilde Niezen (RIONED) en Gabriëlle Knufman (Wateropleidingen) de verbintenis voor de Operatie Sterk Water

Op Aqua NederIand geven Stichting RIONED, Wateropleidingen en het Koninklijk Nederlands Waternetwerk in het Stedelijk Watertheater (dinsdag 19 maart, 13 uur) tekst en uitleg over hun nieuwe gezamenlijke initiatief Operatie Sterk Water. Doel is om ‘de personele uitdagingen’ in het stedelijke waterbeheer aan te pakken. Op 1 februari ondertekenden de drie partijen op de RIONEDdag de verbintenis voor de actie.

Ook in het stedelijk waterbeheer is sprake van grote uitstroom van ervaren personeel, terwijl de aanwas van nieuwe medewerkers achterblijft, is de analyse van de drie organisaties. Met de Operatie Sterk Water willen ze de aandacht en status van het stedelijk waterbeheer vergroten, zodat de instroom van nieuwe medewerkers toeneemt.

De eerste stap dit jaar is het ontrafelen van het personeelsvraagstuk en het definiëren van concrete acties, verklaarden ze bij de lancering van het initiatief. Naast de focus op vergroten van de instroom, richten de partijen zich op het delen van vakkennis en ervaring.

Versterken van de expertise past in het beeld dat het werk in het stedelijk waterbeheer verandert en complexer wordt, maar ook, aldus de drie partijen, ‘cruciaal is voor de toekomst van Nederland’. “Het werk van de (stedelijk) waterbeheerder in steeds drukkere groeiende wijken vereist een integrale aanpak, met onder andere groen, verkeer en bewonersparticipatie. Hevigere regenval, droogte, de energietransitie samen met de wens tot circulair handelen geven een extra dimensie aan het vakgebied”, aldus de persverklaring bij de start van het initiatief.

Hilde Niezen, directeur van Stichting RIONED, vertelt dat de stichting regelmatig signalen krijgt dat de waterbeheerders vanwege de veelheid aan werk en keuzes moeten maken. “Dit jaar inventariseren we de omvang van het probleem via de landelijke monitor. Ook actualiseren we de Branchestandaard gemeentelijke watertaken, een methodiek die de kennis en kunde van stedelijk waterbeheerders inzichtelijk maakt. De verandering van het werk van de stedelijk waterbeheerder vraagt om meer en andere vaardigheden.”

Dit vraagt om goed opgeleide waterprofessionals, betoogt Gabriëlle Knufman, directeur van Wateropleidingen, het opleidingsinstituut voor de watersector. Op Aqua Nederland licht directeur Monique Bekkenutte van KNW het initiatief toe in het Stedelijk Watertheater. Ze stelt onder meer: “Het doel is het werk voor water in de schijnwerpers zetten, nieuwe collega’s voor de sector winnen, en het delen van vakkennis en ervaring bevorderen. Dit initiatief sluit aan bij de ambities van de Topsector Water & Maritiem. Menselijk kapitaal is cruciaal.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!