0
0
0
s2smodern

Vanaf morgen is het in het werkgebied van waterschap Vallei en Veluwe voor het eerst sinds acht maanden weer toegestaan om met oppervlaktewater te sproeien. Door de neerslag die in december is gevallen, bevatten de meeste sloten en beken nu voldoende water. Toch is er volgens het waterschap nog steeds sprake van een neerslagtekort, net als in de gebieden van De Dommel en Aa en Maas.

Vallei en Veluwe stelde het onttrekkingsverbod op 18 mei vorig jaar in omdat het neerslagtekort opliep, oppervlaktewateren zoals beken en sloten droogvielen en het grondwaterpeil daalde. Ook de andere waterschappen in vooral het oosten en zuiden van het land stelden zo’n verbod in en lieten dit tot diep in het najaar gelden.

In het werkgebied van De Dommel werd het verbod voor het gebied van de Nieuwe Leij en delen van de Beerze en de Reusel pas op 29 december opgeheven, volgens het waterschap een record. Bij Aa en Maas is het nog steeds van kracht.

Stuwen
In het Dommelgebied staat de grondwaterstand na drie droge jaren nog "in het rood", zo meldde het waterschap eind vorige week. Daarom worden tot 1 maart veel stuwen op de maximale stand gezet, zodat het regenwater zoveel mogelijk in het gebied wordt vastgehouden. Dat moet, samen met een zo laag mogelijk gebruik, de grondwaterstand weer op peil brengen.

Met verzoeken om peilverlaging van agrariërs en andere belanghebbenden zal het waterschap dan ook zeer terughoudend omgaan. In elk geval tot 1 maart is het uitgangspunt: nee, tenzij.

Aa en Maas laat de stuwen op de hoge gronden en rond natuurgebieden deze maand eveneens "hoog tot extreem hoog" staan. Ook de zogenaamde rijplaatstuwen die deze zomer werden geplaatst, helpen mee om het water vast te houden, zo meldde het waterschap eerder. Het risico op wateroverlast is volgens Aa en Maas heel beperkt zolang de grondwaterstanden "zeer laag" zijn.

Veluwe
In het werkgebied van Vallei en Veluwe is de droogte van 2020 evenmin opgelost, aldus dit waterschap. Het grondwaterpeil in de lage delen van het gebied, zoals de IJsselvallei en de Gelderse Vallei, is op normaal niveau. Maar op de hoge zandgronden, zoals de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, is de grondwaterstand nog zeker 20 centimeter lager dan het langjarig gemiddelde.

Vallei en Veluwe houdt de waterpeilen in de hoofdwatergangen daarom ook hoog. Daarnaast is afgelopen augustus de subsidieregeling ‘Watersparen’ in het leven geroepen voor grondeigenaren die maatregelen nemen. Volgens het waterschap wordt hier al veel gebruik van gemaakt.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe
Nieuwsbericht De Dommel
Nieuwsbericht Aa en Maas
H2O-bericht: De Dommel heft eindelijk onttrekkingsverbod op
H2O-bericht: Brabantse stuwen geautomatiseerd om water beter vast te houden

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.