secundair logo knw 1

Het onttrekkingsverbod dat nog voor een deel van het gebied van De Dommel gold, is vandaag opgeheven. Volgens het waterschap is dit nooit eerder zo laat in het jaar gebeurd.

Het verbod kon worden beëindigd, omdat er door de recente regen inmiddels voldoende water in beken en sloten staat. Hierdoor mogen boeren en andere gebruikers met ingang van vandaag weer overal in het Dommelgebied water onttrekken. De enige uitzondering vormen de inlaatgebieden Olen en Sonse Heide, waar een permanent onttrekkingsverbod van kracht is.

Het verbod gold nog voor het gebied van de Nieuwe Leij en delen van de Beerze en de Reusel. Vanaf 6 november was het wel mogelijk om op andere plekken water uit beken en sloten te halen. Ook al erg laat, aldus Waterschap De Dommel. Het komt zelden voor dat een verbod tot in het late najaar en in zo’n groot gebied nodig is. Vorig jaar werd het onttrekken van water in oktober vrijgegeven.


(advertentie)

De Dommel meldt dat de grondwaterstanden momenteel nog altijd zeer laag zijn in dit derde droge jaar op een rij. Het peil staat op veel locaties in het rood. Om de grondwatervoorraad aan te vullen, is het volgens het waterschap noodzakelijk om serieus werk te maken van water vasthouden.

Ook andere waterschappen in het zuiden en oosten maakten de afgelopen maand melding van het laat opheffen van onttrekkingsverboden en nog lage grondwaterstanden als gevolg van droogte. Zo stond Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden het op 1 december weer toe om water te gebruiken uit sloten en weteringen op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug, nadat de situatie eindelijk voldoende was verbeterd. Het verbod had vijf maanden geduurd.

MEER INFORMATIE
Bericht van De Dommel
H2O-interview Tanja Klip-Martin
H2O-bericht: einde droogteseizoen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.