0
0
0
s2smodern

Waterschap Aa en Maas is tevreden over de rijplaatstuwen die afgelopen zomer in kleine slootjes zijn geplaatst. Nu het veel regent, blijkt dat die het regenwater goed vasthouden, aldus Aa en Maas. Buurwaterschap De Dommel wil voor het volgende winterseizoen 52 stuwen automatiseren.

In de derde kurkdroge zomer op rij plaatste Waterschap Aa en Maas eind juni, begin juli de eerste tijdelijke stuwen, gemaakt uit stalen rijplaten, in een aantal kleine slootjes in het gebied. Deze zogeheten rijplaatstuwen moesten het water tegenhouden, zodat het de grond in zou zakken.

Maar omdat er toen nog nauwelijks water in de slootjes stond, was het volgens het waterschap lastig te beoordelen of de rijplaten effectief zijn. Inmiddels is dat wel duidelijk geworden. "De rijplaten doen deze natte winterdagen precies waar ze voor bedoeld zijn: ze houden regenwater vast in kleine slootjes, de haarvaten van ons watersysteem", meldt Aa en Maas op zijn website.

Zo staat het water in de sloot bij de Beemdenweg in Uden, waar in juli rijplaatstuwen zijn geplaatst, nu behoorlijk hoog. Het gebied op en rond de Maashorst heeft nog meer last van de droogte dan de andere gebieden die Aa en Maas beheert en de grondwaterstanden zijn hier nog altijd zeer laag.

Hoosbuien
Ook in het gebied van De Dommel zijn tussen de stuwen rijplaten in sloten geplaatst, evenals tijdelijke dammen van folie en zand. Dat gebeurde in het kader van de gezamenlijke Brabantse campagne ‘Elke druppel telt’.

Daarnaast wil De Dommel vanaf februari volgend jaar 52 stuwen automatiseren om droogte, maar ook wateroverlast beter aan te kunnen pakken.

Marjolein Lemmens 180 vk Marjolein LemmensBij hoosbuien worden de stuwkleppen of schotbalken nu handmatig omlaag gezet om natschade op aanliggende grond te voorkomen, verklaart assistent-projectleider Marjolein Lemmens van De Dommel.

"We willen natuurlijk zoveel mogelijk water vasthouden. Maar we hebben ook steeds vaker te maken met hoosbuien en piekafvoeren, dus de stuwen gaan niet maximaal omhoog. Automatische stuwen reguleren zichzelf en reageren op de situatie van dat moment. Dat gebeurt met sensoren die de waterstand boven- en benedenstrooms van de stuw meten. Er wordt dus gestuurd op peil."

Omgebouwd
Lemmens verwijst naar de ronde langs de velden die de Brabantse waterschappen na de zeer natte zomer van 2016 maakten, de zogenaamde Waterateliers. We vroegen de boeren ook wat zij wilden. Veel boeren gaven aan dat zij het water graag vast willen houden.

Uit die Waterateliers ontstond uiteindelijk het programma Leven-De-Dommel, waarin de automatisering van de stuwen een van de maatregelen is. De projectplannen hiervoor zijn sinds deze week in te zien op de website van De Dommel.

Het gaat in eerste instantie om 52 van de in totaal 80 stuwen die belangrijk zijn voor het watersysteem in zowel natte als droge tijden. Daarvan worden 9 klepstuwen geautomatiseerd; 37 schotbalkstuwen, 5 schuifstuwen en 1 klepstuw worden eerst omgebouwd naar kantelstuwen en dan geautomatiseerd.

Mochten de sensoren falen, dan is bediening op afstand mogelijk of, als laatste terugvaloptie, handbediening.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Aa en Maas
Nieuwsbericht De Dommel
Programmapagina Leven-De-Dommel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.