0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Met een nieuwe online tool van Deltares krijgen duin- en kustbeheerders inzicht in de gevolgen van de zeespiegelstijging of een stevige storm voor de duinen. Dat moet hen helpen bij dynamisch duinbeheer.

De tool is onderdeel van het driejarige EU-project ENDURE, waarin onderzocht wordt hoe de klimaatbestendigheid van duinen kan worden verbeterd via natuurlijke processen. Nederland werkt hierbij samen met België, Frankrijk en Engeland.

Marieke Eleveld vk 180 2 Marieke Eleveld''Het gaat om een heel nieuw instrument’’, vertelt kustexpert Marieke Eleveld van Deltares, die namens Nederland meewerkt aan het project. ''We hadden al wel zicht op de interactie tussen zee en kust tot aan de duinvoet, maar deze tool gaat een stap verder. Nu kunnen we ook het effect van bijvoorbeeld de zeespiegelstijging op de eerste duinenrij zien.’’

Daarvoor combineert de tool algemene morfodynamische concepten zoals de Wet van Bruun en de Sallenger Storm Impact Scale met golf- en stormvloed-reanalysis-data (ERA5 en GTSR). De tool is toegepast voor enkele Nederlandse kustprofielen, onder andere bij Bergen aan Zee.

Onmisbaar
Volgens Eleveld is een dergelijk instrument onmisbaar als we de klimaatverandering het hoofd willen bieden en de duinen willen laten meegroeien met de zeespiegelstijging. ''De vraag is in hoeverre de duinen stand houden bij een stijgende zeespiegel. Met deze tool kun je beoordelen wat er van de eerste duinenrij over is na een bepaalde zeespiegelstijging, stormvloed en golfoploop.’’

In de afgelopen decennia heeft de zeereep, de eerste duinenrij vanaf het strand, geprofiteerd van de zandsuppleties langs het Nederlandse strand. De wind nam een deel van dit zand mee en zette dit af op duinen, waardoor de zeereep groeide. Die wordt tegenwoordig vaker dynamisch beheerd, om de duinen gezond en levend te houden.

Daarvoor werden deze duinen gestabiliseerd door helmgras en kreeg het zand niet de kans om het achterliggende duingebied te beïnvloeden en het duingebied op een natuurlijke manier te verjongen.

Feedback
De tool, die onlangs in Egmond is gepresenteerd, moet duin- en kustbeheerders helpen na te denken over mogelijke, op het ecosysteem gebaseerde, klimaatbestendige oplossingen in hun duingebied. Eleveld: ''Het is niet per definitie erg als het water de duinen inspoelt, als je dankzij dynamisch duinbeheer de duinenrij daarachter maar op orde hebt.’’

Volgens Deltares is het nu zaak om het instrument door belanghebbenden te laten testen en feedback te krijgen.''Daarnaast willen we de tool uitbreiden door gebruik te maken van profielen van andere zandige kusten in onder andere België, Frankrijk en Groot-Brittannië’’, vertelt Eleveld.

''Mijn droom is dat duin- en kustbeheerders de tool gebruiken om het gesprek te kunnen voeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een veerkrachtig duin- en kustgebied.”

Het ENDURE-project loopt tot eind 2020 en wordt medegefinancierd vanuit het Interreg 2 Zeeën-programma. De totale kosten zijn 2,1 miljoen euro.

 

MEER INFORMATIE
Link naar ENDURE-tool
Website over het ENDURE-project
Artikel over dynamisch kustbeheer
Artikel over zandsuppleties

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het