secundair logo knw 1

Onderzoekers van de Radboud Universiteit gaan een rekenmodel ontwikkelen om de impact van medicijnen in het riool op het waterleven te voorspellen. Het onderzoek daartoe start morgen met het nemen van de eerste monsters van riool- en oppervlaktewater op verschillende locaties in Nijmegen.

Met het rekenmodel moeten de schadelijke effecten van stoffen als medicijnen en industriële stoffen voorspeld kunnen worden op het aquatische leven in oppervlaktewater. De universiteit in Nijmegen trekt in het onderzoek samen op met het RIVM en onderzoeksinstituut Deltares. Ad Ragas, milieukundige aan de Radboud Universiteit leidt het onderzoek.

Ad Ragas 180 vk Ad RagasHij  motiveert waarom het model ontwikkeld wordt: “Het blijkt lastig om grip te krijgen op deze stoffen. Het huidige beleid is namelijk erg reactief: we signaleren de problemen die deze middelen kunnen veroorzaken pas als het te laat is. Met dit instrument kunnen we uiteindelijk samen met beleidsmakers en andere belangengroepen van tevoren al bepalen welke maatregelen wenselijk zijn als een bepaalde stof ergens gebruikt gaat worden.”

Diclofenac
De milieukundigen van de universiteit gaan kijken naar het gebruik van 25 stoffen op verschillende locaties in Nijmegen. Voorbeelden van stoffen zijn diclofenac (pijnstiller) en benzotriazole, dat voorkomt in vaatwastabletten. De onderzoekers gaan meten hoeveel van deze stoffen daadwerkelijk in het Nijmeegse riool- en oppervlaktewater voorkomen wat er met de stoffen in het riool gebeurt.

“Deze 25 stoffen hebben we gekozen om het chemische spectrum te kunnen afdekken, maar ook omdat het stoffen zijn waar onze samenwerkingspartners, waaronder de gemeente Nijmegen, Waterschap Rivierenland, provincie Gelderland en het Radboudumc, in geïnteresseerd zijn”, aldus Ragas. “We kunnen een redelijk goede inschatting maken van de middelen die vanuit het ziekenhuis in het riool terechtkomen, doordat de administratie hier goed wordt bijgehouden. Maar het wordt vooral een uitdaging om het gebruik van stoffen in woonwijken in te schatten.”

Sponzen
Het onderzoek begint morgen. In de woonwijken Hatert en Zwanenveld, het industriegebied Westkanaaldijk en de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Weurt worden sponzen in water geplaatst op diverse locaties. Ze blijven een tot zes weken hangen, waarna onderzoekers bepalen welke stoffen de sponzen bevatten. In het voorjaar en najaar van 2020 zullen de metingen worden herhaald.  

Het onderzoek naar het rekenmodel is onderdeel van een groter project dat uit twee poten bestaat. In het andere deel kijken onderzoekers van de Wageningen Universiteit naar de effecten van diergeneesmiddelen in oppervlaktewater in landbouwgebieden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'