secundair logo knw 1

Het hoofdkantoor van Waternet

Roelof Kruize, oud-directeur van Waternet en voormalig voorzitter van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW), heeft jarenlang via bestuursfuncties opdrachten in de watersector doorgespeeld naar het congresbureau Moorga waarvan hij zelf vennoot was samen met zijn vrouw, zoon en diens vrouw. Dat schrijft NRC. In het artikel wordt gesproken over ‘belangenverstrengeling van het zuiverste water’.

In zijn jaren als directeur van het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet liet Kruize, aldus NRC, congressen organiseren door het congresbureau. Ook het KNW schakelde het bedrijf in voor de organisatie van evenementen. Die zakelijke relatie werd voortgezet toen Kruize in 2009 voorzitter werd van KNW, aldus NRC. Op dat moment was het Waternetwerk er niet van op de hoogte dat Kruize zelf vennoot was het congresbureau, zegt KNW-directeur Monique Bekkenutte in een reactie tegen de krant.

Integriteitsmelding
Dat werd wel duidelijk toen KNW in 2011 Moorga (later Organisatie ID) inhuurde voor de organisatie van de Amsterdam International Water Week, mede een initiatief van Kruize. Naar aanleiding van een integriteitsmelding onderzocht de gemeente Amsterdam mogelijke belangenverstrengeling, maar kwam tot de conclusie dat die er niet was, beschrijft NRC. 

Kruize besloot na de melding wel terug te treden als vennoot van Moorga, schrijft de krant. “De gemeentesecretaris vond dit ‘een passende maatregel om de schijn van belangenverstrengeling voor de toekomst te vermijden’”, citeert de krant uit een brief van de gemeentesecretaris over de kwestie, die Kruize in reactie aan de krant beschikbaar stelde. 

De conclusie van de gemeente wordt niet gedeeld door Hans van den Heuvel, emeritus hoogleraar integriteit aan de Vrije Universiteit. Hij spreekt in NRC van ‘belangenverstrengeling van het zuiverste water’. Het feit dat KNW, zoals NRC schrijft, niet wist dat Kruize zelf vennoot was in Moorga, vindt Van den Heuvel ‘ernstig’, schrijft de krant. "Ik kijk ervan op dat hij dit lange tijd heeft verzwegen."

Geen bezwaren
Op de vraag of KNW-directeur Bekkenutte zelf vindt dat er sprake is van ‘belangenverstrengeling van het zuiverste water’, zegt ze tegen H2O:
 “Nee, dat vinden wij niet. De brief van het integriteitsbureau is besproken in het bestuur en de aanbeveling om als vennoot uit te stappen is door Roelof Kruize opgevolgd. Het bestuur heeft toen geoordeeld dat er geen bezwaren waren om te blijven samenwerken met Moorga/Organisatie ID."

"Voor mij als directeur golden een aantal overwegingen om opdrachten aan Moorga/Organisatie ID te blijven verstrekken: de positieve ervaringen met eerdere congressen, de goede samenwerking door de specifieke kennis en ervaring van het bureau en de goede prijs-kwaliteitverhouding.” 

De Amsterdam International Water Week, die begin november weer op de agenda staat, gaat gewoon door, blijkt uit de reactie van Bekkenutte: “De Amsterdam International Water Week was en is een gezamenlijk en impactvol initiatief vanuit de watersector om de watervraagstukken (en SDG's) sneller en beter te helpen oplossen en Nederland op de kaart te zetten. Dat is nog steeds zeer relevant en daarom werken we daaraan met een heel vernieuwd team met de steun van vele partijen uit en rond de Nederlandse watersector. Er staat een mooi programma en we kijken er vol vertrouwen naar uit.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.