secundair logo knw 1

Peter van der Velden (midden) overhandigt de voorzittershamer aan Pieter Litjens. Links presentator Splinter Chabot

Pieter Litjens is de nieuwe voorzitter van Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven. Hij maakte zijn opwachting in de eerste Nacht van het Drinkwater die in Den Haag werd gehouden. 

Litjens zal naast het voorzitterschap van Vewin zijn huidige functie als directeur/bestuurder van het kenniscentrum CROW behouden. Hij was eerder burgemeester van Aalsmeer, wethouder in Amsterdam en ook lid van de Tweede Kamerlid voor de VVD.

Litjens volgt Peter van der Velden op als voorzitter. De scheidende voorzitter onderstreepte nog eens het belang van meer centrale regie op(drink)watergebied, om te voorkomen dat er straks niet overal meer water uit de kraan komt. 

Tijdens het drinkwaterevenement debatteerden vijf jonge waterambassadeurs van het Haagse Dalton College over de noodzaak om waterbesparende maatregelen te nemen om ook later voor iedereen over voldoende drinkwater te beschikken. Een conclusie: “Misschien moet ik minder lang zingen onder de douche”.

Tijdens de bijeenkomst, die in het teken stond van de toekomst van het drinkwater, onthulden de scholieren een reusachtige emmer: een verwijzing naar het eerste emmertje gezuiverd drinkwater, op 12 december 1853 getapt en voor 1 cent verkocht bij de Haarlemmerpoort in Amsterdam.

emmer drinkwater 300 Deze gebeurtenis geldt als het begin van de georganiseerde drinkwatervoorziening in Nederland, op de kop af 170 jaar geleden. De vier meter hoge emmer uit 2023 heeft een inhoud van 47 kuub (47.000 liter), de hoeveelheid drinkwater die elke Nederlander jaarlijks gebruikt.

De komende maanden reist de emmer door het land om aandacht te vragen voor de toekomst van de drinkwatervoorziening. De drinkwaterwaterbedrijven roepen op om zuiniger om te gaan met drinkwater, onder het motto: ‘Hoe klein maak jij de emmer?’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!