secundair logo knw 1

De ‘Staat van het landbouw, natuur en voedsel 2022’, is een overzichtsrapport, met bijbehorende website waar de meest actuele gegevens over landbouw, de natuur en voedsel in ons land zijn verzameld. Rapport en bijbehorende website zijn gemaakt door Wageningen University & Research, in opdracht van het Ministerie van LNV.

Het is de tweede editie van het rapport, de eerste werd begin van dit jaar uitgebracht. “Het is een update met veel informatie over de ontwikkelingen in de Nederlandse agrosector”, vertelt Harold van der Meulen, Senior agrarisch bedrijfseconoom bij Wageningen Economic Research en medeopsteller van het rapport. “Aan het rapport hebben ook collega’s van het Centraal Bureau voor de Statistiek meegewerkt.”

Maar het is niet alleen een geactualiseerde versie. Het overzichtswerk bestrijkt nu meerdere thema’s. “Op verzoek van het ministerie hebben we het themaveld uitgebreid. Het gaat nu niet meer alleen om landbouw en voedsel, maar ook om natuur en visserij.”

Dat heeft volgens Van der Meulen het voordeel dat de onderwerpen landbouw en natuur meer in een samenhang worden gebracht. “Het is een bundeling van informatie die op zich al beschikbaar was, maar nog niet in deze samenhang is gepresenteerd. Het maakt daarmee ook de spanning beter zichtbaar tussen onderwerpen als economie en natuur.”

Op watergebied geldt dat bijvoorbeeld via de aandacht aan de waterkwaliteit in samenhang met landbouwemissies. Van der Meulen: “Ook hier geldt weer dat de combinatie van gegevens een meerwaarde op kan leveren voor beleidsmakers en beslissers.”

Gekoppeld aan de verschijning van het rapport is ook een webportaal met dezelfde naam gepresenteerd. “De kracht van het portaal is dat we de informatie regelmatig kunnen actualiseren, iets dat niet kan in een rapport dat één keer per jaar wordt gepresenteerd. Maar er is nog een voordeel. Binnen het portaal is het in een paar kliks mogelijk om verdiepende artikelen of verklarende informatie te vinden. Het biedt dus meer dan alleen de informatie uit het rapport, maar maakt ook onder- en achterliggende informatie beschikbaar.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.