De ‘Staat van het landbouw, natuur en voedsel 2022’, is een overzichtsrapport, met bijbehorende website waar de meest actuele gegevens over landbouw, de natuur en voedsel in ons land zijn verzameld. Rapport en bijbehorende website zijn gemaakt door Wageningen University & Research, in opdracht van het Ministerie van LNV.
Het is de tweede editie van het rapport, de eerste werd begin van dit jaar uitgebracht. “Het is een update met veel informatie over de ontwikkelingen in de Nederlandse agrosector”, vertelt Harold van der Meulen, Senior agrarisch bedrijfseconoom bij Wageningen Economic Research en medeopsteller van het rapport. “Aan het rapport hebben ook collega’s van het Centraal Bureau voor de Statistiek meegewerkt.”
Maar het is niet alleen een geactualiseerde versie. Het overzichtswerk bestrijkt nu meerdere thema’s. “Op verzoek van het ministerie hebben we het themaveld uitgebreid. Het gaat nu niet meer alleen om landbouw en voedsel, maar ook om natuur en visserij.”
Dat heeft volgens Van der Meulen het voordeel dat de onderwerpen landbouw en natuur meer in een samenhang worden gebracht. “Het is een bundeling van informatie die op zich al beschikbaar was, maar nog niet in deze samenhang is gepresenteerd. Het maakt daarmee ook de spanning beter zichtbaar tussen onderwerpen als economie en natuur.”
Op watergebied geldt dat bijvoorbeeld via de aandacht aan de waterkwaliteit in samenhang met landbouwemissies. Van der Meulen: “Ook hier geldt weer dat de combinatie van gegevens een meerwaarde op kan leveren voor beleidsmakers en beslissers.”
Gekoppeld aan de verschijning van het rapport is ook een webportaal met dezelfde naam gepresenteerd. “De kracht van het portaal is dat we de informatie regelmatig kunnen actualiseren, iets dat niet kan in een rapport dat één keer per jaar wordt gepresenteerd. Maar er is nog een voordeel. Binnen het portaal is het in een paar kliks mogelijk om verdiepende artikelen of verklarende informatie te vinden. Het biedt dus meer dan alleen de informatie uit het rapport, maar maakt ook onder- en achterliggende informatie beschikbaar.”
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)