secundair logo knw 1

De ‘Staat van het landbouw, natuur en voedsel 2022’, is een overzichtsrapport, met bijbehorende website waar de meest actuele gegevens over landbouw, de natuur en voedsel in ons land zijn verzameld. Rapport en bijbehorende website zijn gemaakt door Wageningen University & Research, in opdracht van het Ministerie van LNV.

Het is de tweede editie van het rapport, de eerste werd begin van dit jaar uitgebracht. “Het is een update met veel informatie over de ontwikkelingen in de Nederlandse agrosector”, vertelt Harold van der Meulen, Senior agrarisch bedrijfseconoom bij Wageningen Economic Research en medeopsteller van het rapport. “Aan het rapport hebben ook collega’s van het Centraal Bureau voor de Statistiek meegewerkt.”

Maar het is niet alleen een geactualiseerde versie. Het overzichtswerk bestrijkt nu meerdere thema’s. “Op verzoek van het ministerie hebben we het themaveld uitgebreid. Het gaat nu niet meer alleen om landbouw en voedsel, maar ook om natuur en visserij.”

Dat heeft volgens Van der Meulen het voordeel dat de onderwerpen landbouw en natuur meer in een samenhang worden gebracht. “Het is een bundeling van informatie die op zich al beschikbaar was, maar nog niet in deze samenhang is gepresenteerd. Het maakt daarmee ook de spanning beter zichtbaar tussen onderwerpen als economie en natuur.”

Op watergebied geldt dat bijvoorbeeld via de aandacht aan de waterkwaliteit in samenhang met landbouwemissies. Van der Meulen: “Ook hier geldt weer dat de combinatie van gegevens een meerwaarde op kan leveren voor beleidsmakers en beslissers.”

Gekoppeld aan de verschijning van het rapport is ook een webportaal met dezelfde naam gepresenteerd. “De kracht van het portaal is dat we de informatie regelmatig kunnen actualiseren, iets dat niet kan in een rapport dat één keer per jaar wordt gepresenteerd. Maar er is nog een voordeel. Binnen het portaal is het in een paar kliks mogelijk om verdiepende artikelen of verklarende informatie te vinden. Het biedt dus meer dan alleen de informatie uit het rapport, maar maakt ook onder- en achterliggende informatie beschikbaar.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!