secundair logo knw 1

Het algemeen bestuur van Vechtstromen vergadert over de nieuwe coalitie

Het waterschap Vechtstromen wordt de komende vier jaar geleid door een coalitie bestaande uit de fracties van BBB, CDA, VVD en Landbouw (geborgd). Het algemeen bestuur stemde vanavond unaniem in met het voorstel van formateur Piet Zoon. Dat ging niet van harte. Water Natuurlijk, die buiten de boot is gevallen, gaf na een scherp debat de nieuwe coalitie met tegenzin het voordeel van de twijfel. Het dagelijks bestuur telt straks 5 bestuursleden, 1 meer dan nu.

De onderhandelingen eindigden voor Water Natuurlijk in een deceptie. De partij, die bij de verkiezingen steeg van 5 naar 7 zetels, drukte samen met BBB (9 zetels) een groot stempel op het brede bestuursakkoord ‘Noaberschap verbindt, samen op koers naar een duurzame toekomst’ dat eerder werd vastgesteld, maar werd gaandeweg de vorming van het dagelijks bestuur buitengesloten. “We zijn teleurgesteld, woedend, verdrietig en zeer verrast”, zei Wim van de Griendt van Water Natuurlijk. “Het vertrouwen is nadrukkelijk geschaad.”

Comfortabel gevoel
Hij stelde vast dat BBB ervoor heeft gekozen om toe te treden tot 'een coalitie van verliezers' en zocht in de vergadering van het algemeen bestuur naar de redenen waarom zijn fractie werd buitengesloten. Uit de verslaggeving van formateur Zoon bleek dat de fracties van CDA en Landbouw deelname van Water Natuurlijk aan de coalitie niet zagen zitten. BBB, met 9 zetels de grootste, ging daarmee akkoord en zo kwam Water Natuurlijk op een zijspoor.

De partijen die elkaar hadden gevonden, hebben ‘een zeer comfortabel gevoel’ met elkaar, legde Rolf Woolderink van BBB uit. Dat gevoel was er bij CDA en Landbouw niet met Water Natuurlijk.

Smalle basis
Dat 'comfortabele gevoel' hebben de andere fracties nu niet bij de voorgestelde coalitie, zo bleek vanavond in de vergadering van het algemeen bestuur. Hugo Tromp (ChristenUnie) stelde vast dat er na een breed bestuursakkoord een coalitie is gevormd met een smalle basis. “Dat wringt.” Daarnaast uitte hij zijn zorgen over de ‘beperkte bestuurlijke ervaring’ van de bestuursleden die het dagelijks bestuur gaan vormen. Dit terwijl er zeer complexe opgaven liggen te wachten.

Wieger Mulder van AWP betoogde dat met BBB, het CDA, de VVD en de geborgde fractie landbouw de coalitie een agrarische invulling heeft gekregen. “Daar zit onze teleurstelling. Een breed gesteund akkoord rechtvaardigt ook een brede samenstelling van een dagelijks bestuur. Een kleurrijk, divers bestuur. De fracties die de coalitie nu vormen zijn stuk voor stuk agrarisch. De BBB is de vleesgeworden agro-industrie, CDA en VVD hebben overwegend landbouwers in hun fractie. De 6.000 agrarische bedrijven weten zich dus goed vertegenwoordigd, maar hoe zit het met de 794.0000 andere inwoners van ons werkgebied? We maken ons zorgen over het algemeen belang."

Noaberschap
Woolderink stelde dat de coalitie in de geest van het Noaberschap samenwerking zoekt met álle fracties op basis van gelijkwaardigheid en uitvoering gaat geven aan het brede coalitieakkoord. Daartoe wil de nieuwkomer in het bestuur van Vechtstromen gaan werken met zogeheten kernteams waarvan, als het aan BBB ligt, alle fracties deel uitmaken en die als ‘membraan’ gaan functioneren tussen AB en DB. “We gaan het samen doen en daar mag u ons aan houden.”

Die toezegging leek de basis voor een goedkeuring van het coalitievoorstel van formateur Zoon. Ook Water Natuurlijk gunde de nieuwe coalitie na overleg tijdens een schorsing het voordeel van de twijfel. “Maar het vertrouwen is geschaad en dat moet teruggewonnen worden”, zei Van de Griendt, die evenals alle andere AB-leden groen licht gaf aan de coalitie.

Vechtstromen krijgt nu een dagelijks bestuur van 5 leden, 1 meer dan nu. Een extra dagelijks bestuurder is nodig omdat de opgaven de komende jaren groot en complex zijn, aldus het advies van Zoon. “Een dagelijks bestuur van 5 leden, verspreid over het beheergebied van Vechtstromen, is een goede basis voor de realisatie van deze opgaven.” De extra kosten bedragen ongeveer 150.000 euro per jaar. In het nieuwe DB krijgt BBB 2 zetels, de overige fracties elk 1. De leden van het dagelijks bestuur worden 28 juni benoemd in een extra vergadering. 

Noorderzijlvest
Ook Waterschap Noorderzijlvest heeft een nieuwe coalitie. In Groningen is BBB niet van de partij, maar wel de fracties Water Natuurlijk, de combinatie Geborgd Ongebouwd, VVD, CDA, PvdA, Geborgd Natuur en Student & Water. Zij hebben elkaar gevonden in het coalitieakkoord ‘De waarde van water’. Samen vertegenwoordigen zij 16 van de 23 zetels in het algemeen bestuur.

Het waterschap heeft grote opgaven om het gebied en het werk aan water klimaatbestendig te maken. Daarom zet het bestuur in op:

  • Onderzoek naar de ontwikkeling van een brede veilige kustzone inclusief het omgaan met verzilting in dit gebied;
  • Verbeteren van de waterkwaliteit in combinatie met het realiseren van een grotere biodiversiteit;
  • Beter vasthouden van water voor perioden met droogte;
  • Kunnen blijven afvoeren van te veel water als de zeespiegel blijft stijgen en de bodem blijft dalen;
  • Onderzoek naar het aanpassen van de zuiveringen om te voldoen aan nieuwe regelgeving en het vergaand kunnen verwijderen van medicijnresten en microplastics;
  • Onderzoek naar het terugwinnen van grondstoffen.

De kandidaten voor het dagelijks bestuur zijn: Arie van Wijk (Water Natuurlijk), Annette van Velde (Ongebouwd, VVD, CDA) en Herman Beerda (PvdA).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!