secundair logo knw 1

De barbeel heeft een comeback gemaakt I foto: Pixabay

Om het natuurherstel in de grote rivieren te bestendigen, moeten aangelegde nevengeulen regelmatig worden uitgebaggerd. Want anders worden op den duur de omstandigheden voor riviervissen steeds lastiger, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in samenwerking met Rijkswaterstaat.

Vijftien jaar. Zo lang is natuurherstel in de rivieren effectief, als er geen onderhoud wordt gepleegd. Daarna neemt de kwaliteit van aangelegde nevengeulen af volgens WUR-promovendus Twan Stoffers. Hij analyseerde voor het onderzoek opnieuw de beschikbare informatie over de soortenrijkdom en aantallen van riviervissen uit de laatste dertig jaar.

Nevengeul functie als kraamkamer
De grote rivieren worden tegenwoordig gereguleerd voor veiligheid en scheepvaart. Het verdwijnen van de natuurlijke dynamiek heeft nadelig uitgepakt voor riviervissen. Het uitgraven van nevengeulen is daarvoor een oplossing. Zij dienen vooral als kraamkamer van jonge vissen. Hierdoor maken typische riviervissen als barbeel en sneep een comeback.

“Nevengeulen zorgen ervoor dat riviervissen een plek hebben om zich voort te planten en de jonge visjes kunnen opgroeien”, zegt Stoffers. Stromend water is het belangrijkste. “Als dat er is, dan zijn vaak de andere omstandigheden ook in orde.”

Regelmatig baggeren nodig
Er zit volgens Stoffers echter een houdbaarheidsdatum op aangelegde nevengeulen. Langzaam slibben deze zijwateren dicht en groeien ze vol. Dan neemt de stroming af en verslechtert de leefomgeving voor vissen. Omdat de riviersystemen niet natuurlijk zijn, is er ook geen spontaan herstel. Hierdoor begint natuurherstel in de grote rivieren na ongeveer vijftien jaar zijn effectiviteit te verliezen.

Al veel langer werd vermoed dat mede daardoor populaties van riviervissen in Nederland klein bleven. Dat is nu bevestigd door het onderzoek. Een nevengeul moet worden onderhouden om zijn functie als kraamkamer niet geleidelijk te verliezen. Daarom is het nodig dat zo’n geul regelmatig opnieuw wordt uitgebaggerd.

Stoffers heeft samen met een aantal andere onderzoekers hierover een artikel gepubliceerd in Science of the Total Environment (STOTEN). Hij wijst erop dat het belang van ecologisch gezonde grote rivieren niet mag worden onderschat, omdat door de klimaatverandering zoet water als hulpbron onder druk staat. “Dit onderzoek is een bescheiden stap, maar kan hopelijk wel een bijdrage leveren aan een beter beheer van de rivieren voor mens en natuur.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht WUR over onderzoek
Wetenschappelijke publicatie in STOTEN
Informatie over nevengeulen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!