0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Een groep van zo'n dertig grote internationale bedrijven heeft zich verenigd in een alliantie om wereldwijd het probleem van het plastic afval aan te pakken. De bedrijven hebben gezamenlijk 1 miljard dollar toegezegd als werkkapitaal. Verder hebben ze een reeds projecten aangekondigd.

De alliantie met de naam Alliance to End Plastic Waste (AEPW) is deze week gelanceerd en wil het op de markt brengen van plastic producten minimaliseren en hergebruik van kunststoffen stimuleren. De ambitie is om de komende vijf jaar 1,5 miljard dollar te investeren om de vervuiling van het milieu met plastic afval, met name in oceanen, terug te dringen.

AEPW afficheert zich als een non-profit organisatie die bestaat uit bedrijven die kunststoffen maken, gebruiken, verkopen, verwerken, verzamelen en recyclen. De deelnemende bedrijven zijn verspreid over Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Zuidoost-Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Op de lijst staan onder meer chemiegigant Dow, olieconcerns als Shell en Total, maar ook ’s werelds grootste voedingsconcern Nestlé, afvalverwerker Suez en Veolia (water, afval, energie).

Wereldwijde uitdaging
Voorzitter van AEPW is David Taylor, ceo van Procter & Gamble (verzorgingsproducten). Hij verklaarde dat het terugdringen van plastic afval in het milieu een complexe en serieuze wereldwijde uitdaging is die vraagt om snelle actie en 'sterk leiderschap'. “Deze nieuwe alliantie is de meest uitgebreide poging tot nu toe om plastic afval in het milieu te beëindigen.”


De alliantie gaat zich richten op vergroten van de infrastructuur om afval te verzamelen, beheren en recyclen. Ook wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuwe technieken voor recyclen en tot waarde brengen van kunststofafval, opruimen van plastic afval in sterk vervuilde gebieden en vergroten van de betrokkenheid bij het afvalprobleem.

Gerichte acties
Bij de presentatie kondigde de alliantie een aantal gerichte acties aan. Zo wil ze gaan samenwerken met lokale overheden om geïntegreerde afvalbeheersystemen te ontwerpen in grote stedelijke gebieden waar infrastructuur ontbreekt. Daarbij richt ze zich met name op gebieden langs rivieren waar grote hoeveelheden plastic afval in het water worden gedumpt.


Voorts gaat de alliantie gericht steun verlenen aan organisaties (onder meer de Verenigde Naties) en initiatieven die zich op afvalbeheer en recycling, met name in Zuidoost-Azië, waar de problemen met het plastic afval groot zijn.

 

MEER INFORMATIE
Alliance to End Plastic Waste

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het