secundair logo knw 1

Foto John Cameron

Een groep van zo'n dertig grote internationale bedrijven heeft zich verenigd in een alliantie om wereldwijd het probleem van het plastic afval aan te pakken. De bedrijven hebben gezamenlijk 1 miljard dollar toegezegd als werkkapitaal. Verder hebben ze een reeds projecten aangekondigd.

De alliantie met de naam Alliance to End Plastic Waste (AEPW) is deze week gelanceerd en wil het op de markt brengen van plastic producten minimaliseren en hergebruik van kunststoffen stimuleren. De ambitie is om de komende vijf jaar 1,5 miljard dollar te investeren om de vervuiling van het milieu met plastic afval, met name in oceanen, terug te dringen.

AEPW afficheert zich als een non-profit organisatie die bestaat uit bedrijven die kunststoffen maken, gebruiken, verkopen, verwerken, verzamelen en recyclen. De deelnemende bedrijven zijn verspreid over Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Zuidoost-Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Op de lijst staan onder meer chemiegigant Dow, olieconcerns als Shell en Total, maar ook ’s werelds grootste voedingsconcern Nestlé, afvalverwerker Suez en Veolia (water, afval, energie).

Wereldwijde uitdaging
Voorzitter van AEPW is David Taylor, ceo van Procter & Gamble (verzorgingsproducten). Hij verklaarde dat het terugdringen van plastic afval in het milieu een complexe en serieuze wereldwijde uitdaging is die vraagt om snelle actie en 'sterk leiderschap'. “Deze nieuwe alliantie is de meest uitgebreide poging tot nu toe om plastic afval in het milieu te beëindigen.”


De alliantie gaat zich richten op vergroten van de infrastructuur om afval te verzamelen, beheren en recyclen. Ook wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuwe technieken voor recyclen en tot waarde brengen van kunststofafval, opruimen van plastic afval in sterk vervuilde gebieden en vergroten van de betrokkenheid bij het afvalprobleem.

Gerichte acties
Bij de presentatie kondigde de alliantie een aantal gerichte acties aan. Zo wil ze gaan samenwerken met lokale overheden om geïntegreerde afvalbeheersystemen te ontwerpen in grote stedelijke gebieden waar infrastructuur ontbreekt. Daarbij richt ze zich met name op gebieden langs rivieren waar grote hoeveelheden plastic afval in het water worden gedumpt.


Voorts gaat de alliantie gericht steun verlenen aan organisaties (onder meer de Verenigde Naties) en initiatieven die zich op afvalbeheer en recycling, met name in Zuidoost-Azië, waar de problemen met het plastic afval groot zijn.

 

MEER INFORMATIE
Alliance to End Plastic Waste

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!