0
0
0
s2smodern

Een groep van zo'n dertig grote internationale bedrijven heeft zich verenigd in een alliantie om wereldwijd het probleem van het plastic afval aan te pakken. De bedrijven hebben gezamenlijk 1 miljard dollar toegezegd als werkkapitaal. Verder hebben ze een reeds projecten aangekondigd.

De alliantie met de naam Alliance to End Plastic Waste (AEPW) is deze week gelanceerd en wil het op de markt brengen van plastic producten minimaliseren en hergebruik van kunststoffen stimuleren. De ambitie is om de komende vijf jaar 1,5 miljard dollar te investeren om de vervuiling van het milieu met plastic afval, met name in oceanen, terug te dringen.

AEPW afficheert zich als een non-profit organisatie die bestaat uit bedrijven die kunststoffen maken, gebruiken, verkopen, verwerken, verzamelen en recyclen. De deelnemende bedrijven zijn verspreid over Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Zuidoost-Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Op de lijst staan onder meer chemiegigant Dow, olieconcerns als Shell en Total, maar ook ’s werelds grootste voedingsconcern Nestlé, afvalverwerker Suez en Veolia (water, afval, energie).

Wereldwijde uitdaging
Voorzitter van AEPW is David Taylor, ceo van Procter & Gamble (verzorgingsproducten). Hij verklaarde dat het terugdringen van plastic afval in het milieu een complexe en serieuze wereldwijde uitdaging is die vraagt om snelle actie en 'sterk leiderschap'. “Deze nieuwe alliantie is de meest uitgebreide poging tot nu toe om plastic afval in het milieu te beëindigen.”


De alliantie gaat zich richten op vergroten van de infrastructuur om afval te verzamelen, beheren en recyclen. Ook wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuwe technieken voor recyclen en tot waarde brengen van kunststofafval, opruimen van plastic afval in sterk vervuilde gebieden en vergroten van de betrokkenheid bij het afvalprobleem.

Gerichte acties
Bij de presentatie kondigde de alliantie een aantal gerichte acties aan. Zo wil ze gaan samenwerken met lokale overheden om geïntegreerde afvalbeheersystemen te ontwerpen in grote stedelijke gebieden waar infrastructuur ontbreekt. Daarbij richt ze zich met name op gebieden langs rivieren waar grote hoeveelheden plastic afval in het water worden gedumpt.


Voorts gaat de alliantie gericht steun verlenen aan organisaties (onder meer de Verenigde Naties) en initiatieven die zich op afvalbeheer en recycling, met name in Zuidoost-Azië, waar de problemen met het plastic afval groot zijn.

 

MEER INFORMATIE
Alliance to End Plastic Waste

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het