0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Een groep van zo'n dertig grote internationale bedrijven heeft zich verenigd in een alliantie om wereldwijd het probleem van het plastic afval aan te pakken. De bedrijven hebben gezamenlijk 1 miljard dollar toegezegd als werkkapitaal. Verder hebben ze een reeds projecten aangekondigd.

De alliantie met de naam Alliance to End Plastic Waste (AEPW) is deze week gelanceerd en wil het op de markt brengen van plastic producten minimaliseren en hergebruik van kunststoffen stimuleren. De ambitie is om de komende vijf jaar 1,5 miljard dollar te investeren om de vervuiling van het milieu met plastic afval, met name in oceanen, terug te dringen.

AEPW afficheert zich als een non-profit organisatie die bestaat uit bedrijven die kunststoffen maken, gebruiken, verkopen, verwerken, verzamelen en recyclen. De deelnemende bedrijven zijn verspreid over Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Zuidoost-Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Op de lijst staan onder meer chemiegigant Dow, olieconcerns als Shell en Total, maar ook ’s werelds grootste voedingsconcern Nestlé, afvalverwerker Suez en Veolia (water, afval, energie).

Wereldwijde uitdaging
Voorzitter van AEPW is David Taylor, ceo van Procter & Gamble (verzorgingsproducten). Hij verklaarde dat het terugdringen van plastic afval in het milieu een complexe en serieuze wereldwijde uitdaging is die vraagt om snelle actie en 'sterk leiderschap'. “Deze nieuwe alliantie is de meest uitgebreide poging tot nu toe om plastic afval in het milieu te beëindigen.”


De alliantie gaat zich richten op vergroten van de infrastructuur om afval te verzamelen, beheren en recyclen. Ook wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuwe technieken voor recyclen en tot waarde brengen van kunststofafval, opruimen van plastic afval in sterk vervuilde gebieden en vergroten van de betrokkenheid bij het afvalprobleem.

Gerichte acties
Bij de presentatie kondigde de alliantie een aantal gerichte acties aan. Zo wil ze gaan samenwerken met lokale overheden om geïntegreerde afvalbeheersystemen te ontwerpen in grote stedelijke gebieden waar infrastructuur ontbreekt. Daarbij richt ze zich met name op gebieden langs rivieren waar grote hoeveelheden plastic afval in het water worden gedumpt.


Voorts gaat de alliantie gericht steun verlenen aan organisaties (onder meer de Verenigde Naties) en initiatieven die zich op afvalbeheer en recycling, met name in Zuidoost-Azië, waar de problemen met het plastic afval groot zijn.

 

MEER INFORMATIE
Alliance to End Plastic Waste

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het