secundair logo knw 1

Stuw- en sluizencomplex in de Maas bij Grave

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat investeert volgend jaar 211 miljoen euro in schoon water, maar het accent ligt toch vooral op onderhoud van wegen, spoor, waterwerken en vaarwegen. Van de bijna 15 miljard euro op de begroting steekt het departement 4,6 miljard euro in onderhoud en renovatie van kunstwerken als bruggen en viaducten. 1,7 miljard euro gaat naar waterwerken, zoals dijken, stuwen en keringen.

Een en ander blijkt uit de begroting 2024 van IenW die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Door stijgende prijzen vallen projecten duurder uit en ontstaan er tekorten, aldus de toelichting op de cijfers. “In het licht van deze recente ontwikkelingen is het noodzakelijk en onvermijdelijk gebleken om onze bestaande financiële middelen te evalueren en te (her)prioriteren.” Dat betekent een ‘verschuiving van aanleg naar instandhouding’. 

Het is een trend die aanhoudt. Ook de komende jaren wordt veel geld gereserveerd voor onderhoud en renovatie; veel kunstwerken als bruggen en viaducten zijn dringend aan een opknapbeurt toe omdat ze gedateerd en door intensief gebruik versleten zijn. 

Demissionair minister Mark Harbers: “Door stijgende prijzen in de bouw, stikstofproblematiek en krapte op de arbeidsmarkt kunnen we de komende jaren weinig meer aanleggen. We willen het geld voor deze projecten niet in het spaarvarken laten zitten en geven het uit aan de broodnodige grote onderhoudsbeurt van onze wegen, bruggen en viaducten.”

Op pauze
Gevolg daarvan is dat 17 aanlegprojecten tijdelijk ‘op pauze' worden gezet. “Geen makkelijk besluit, want de gepauzeerde projecten blijven van belang voor de bereikbaarheid van Nederland. Als er weer ruimte is, worden de gepauzeerde projecten weer opgestart.”

Een belangrijk project dat in de ijskast wordt gezet, is het doortrekken van de OV-verbinding tussen Amsterdam en Haarlemmermeer (de Noord/Zuidlijn). De verkenning gaat wel door, maar de daaropvolgende uitvoering vooralsnog niet.  

Als het even mogelijk is, gaan maatregelen om te werken aan een schonere leefomgeving en het klimaat wel door, schrijft het ministerie. Dat betekent dat er in totaal zo’n 100 miljoen euro wordt geïnvesteerd in laadpunten voor elektrische schepen, vrachtwagens en auto’s en schone en emissieloze bouwmachines.

Daarnaast investeert IenW, aldus een persverklaring, komend jaar 211 miljoen euro in schoon water. “Schoon water is belangrijk, zowel voor onze natuur als ons drinkwater. En om de Europese doelen te halen.”

Volgens de begroting van IenW gaat er in 2024 55,6 miljoen euro naar ‘algemeen waterbeleid’, 3,4 miljoen naar waterveiligheid, 1,7 miljoen naar grote oppervlaktewateren en 24,8 miljoen naar waterkwaliteit.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!