secundair logo knw 1

Stuw- en sluizencomplex in de Maas bij Grave

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat investeert volgend jaar 211 miljoen euro in schoon water, maar het accent ligt toch vooral op onderhoud van wegen, spoor, waterwerken en vaarwegen. Van de bijna 15 miljard euro op de begroting steekt het departement 4,6 miljard euro in onderhoud en renovatie van kunstwerken als bruggen en viaducten. 1,7 miljard euro gaat naar waterwerken, zoals dijken, stuwen en keringen.

Een en ander blijkt uit de begroting 2024 van IenW die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Door stijgende prijzen vallen projecten duurder uit en ontstaan er tekorten, aldus de toelichting op de cijfers. “In het licht van deze recente ontwikkelingen is het noodzakelijk en onvermijdelijk gebleken om onze bestaande financiële middelen te evalueren en te (her)prioriteren.” Dat betekent een ‘verschuiving van aanleg naar instandhouding’. 

Het is een trend die aanhoudt. Ook de komende jaren wordt veel geld gereserveerd voor onderhoud en renovatie; veel kunstwerken als bruggen en viaducten zijn dringend aan een opknapbeurt toe omdat ze gedateerd en door intensief gebruik versleten zijn. 

Demissionair minister Mark Harbers: “Door stijgende prijzen in de bouw, stikstofproblematiek en krapte op de arbeidsmarkt kunnen we de komende jaren weinig meer aanleggen. We willen het geld voor deze projecten niet in het spaarvarken laten zitten en geven het uit aan de broodnodige grote onderhoudsbeurt van onze wegen, bruggen en viaducten.”

Op pauze
Gevolg daarvan is dat 17 aanlegprojecten tijdelijk ‘op pauze' worden gezet. “Geen makkelijk besluit, want de gepauzeerde projecten blijven van belang voor de bereikbaarheid van Nederland. Als er weer ruimte is, worden de gepauzeerde projecten weer opgestart.”

Een belangrijk project dat in de ijskast wordt gezet, is het doortrekken van de OV-verbinding tussen Amsterdam en Haarlemmermeer (de Noord/Zuidlijn). De verkenning gaat wel door, maar de daaropvolgende uitvoering vooralsnog niet.  

Als het even mogelijk is, gaan maatregelen om te werken aan een schonere leefomgeving en het klimaat wel door, schrijft het ministerie. Dat betekent dat er in totaal zo’n 100 miljoen euro wordt geïnvesteerd in laadpunten voor elektrische schepen, vrachtwagens en auto’s en schone en emissieloze bouwmachines.

Daarnaast investeert IenW, aldus een persverklaring, komend jaar 211 miljoen euro in schoon water. “Schoon water is belangrijk, zowel voor onze natuur als ons drinkwater. En om de Europese doelen te halen.”

Volgens de begroting van IenW gaat er in 2024 55,6 miljoen euro naar ‘algemeen waterbeleid’, 3,4 miljoen naar waterveiligheid, 1,7 miljoen naar grote oppervlaktewateren en 24,8 miljoen naar waterkwaliteit.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!