secundair logo knw 1

In Recycled Park in de Rotterdamse Rijnhaven is plastic drijfvuil hergebruikt I foto: S.J. de Waard via Wikimedia Commons

Hoe kan het probleem van plastics in het water van de Rijn-Maasdelta het beste worden getackeld? Daarvoor is nog veel kennis nodig. Binnen het Living Lab Plasticvrije Rijn-Maasdelta wordt de komende drie jaar toegewerkt naar een concrete aanpak.

De initiatiefnemers zijn Rijkswaterstaat, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Hogeschool Rotterdam. Zij hebben op 1 september, de eerste dag van de Wereldhavendagen, een samenwerkingsovereenkomst afgesloten voor de aanpak van plastics in het water van de Rijn-Maasdelta. Daarmee gaven de vier organisaties het startsein voor gezamenlijke ontwikkeling van kennis binnen het living lab.

Hierin gaan de deelnemende partijen, lectoren en studenten zich buigen over kennisvragen op het gebied van inzameling, monitoring, verwerking en bronaanpak van plastics in wateren. De bedoeling is om in de komende drie jaar toe te werken naar een concrete aanpak voor een plasticvrije Rijn-Maasdelta.

Nog veel kennis nodig
Het Living Lab Plasticvrije Rijn-Maasdelta vloeit voort uit de Community of Practice Plastic (CoPP) voor de Rijn-Maasdelta die sinds 2020 bestaat. In de CoPP delen meer dan 20 partijen kennis en data. De afgelopen vier jaar is de vervuiling van de oevers in beeld gebracht (zie infographic). Ook is onderzocht in welke mate vangsystemen werken voor verwijderen van plastics uit water.

Hieruit blijkt dat het probleem complex is en de bronnen erg diffuus. Er is nog veel kennis nodig is over de problematiek van plastics in de delta en de oplossingen daarvoor, is geconstateerd.

Dat wordt nu opgepakt binnen het living lab. Er zal onder meer worden gekeken naar welke methoden het meest geschikt zijn voor het verwijderen van plastics uit water en het duurzaam verwerken hiervan. Ook wordt in de zwerfafvalkaart alle data van de deelnemende partijen met elkaar verbonden. Zo ontstaat er een beeld van de plasticproblematiek dat het hele gebied dekt.

Ook samenwerking bij hoogwaterveiligheid
De samenwerking voor het thema plastics is op 1 september bekrachtigd tijdens een vaartocht op het historische schip RWS1 van Rijkswaterstaat. Er is meteen ook gekeken naar een vergelijkbare samenwerking bij opgaven voor hoogwaterveiligheid in de Rijn-Maasdelta. Hiervoor is de Community of Practice Hoogwaterveiligheid (CoPH) opgericht.

In deze CoP staan praktijkoplossingen voor de bescherming tegen overstromingen uit rivieren en zee centraal. Voor het dichten van kennishiaten kunnen bijvoorbeeld studenten Civiele Techniek en Watermanagement van de Hogeschool Rotterdam worden ingezet.

Infographic CoP Plastic

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!