Samen met het Rijk wil Limburg versneld stappen zetten om een waterramp als die van afgelopen zomer te voorkomen. Daarvoor is 1,2 miljard euro nodig, zo hebben de gemeenten, de provincie en het waterschap berekend. De schade die het water veroorzaakte, wordt geraamd op 1,8 miljard euro.

De regionale overheden overhandigden de Limburgse Propositie Water gisteren aan demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat en aan de Tweede Kamer. In dit document beschrijven ze de noodzaak om snel maatregelen te nemen voor heel Limburg. Het Rijk en de regio gaan nu samen aan de slag om de propositie uit te werken in een actieprogramma.

Het extreme hoogwater in juli leidde in Limburg tot grote maatschappelijke, financiële en emotionele schade, aldus de partijen. De financiële schade alleen al is door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland becijferd op 1,8 miljard euro. "Een ramp als deze willen wij nooit meer meemaken", schrijven ze.

De Limburgse Propositie nodigt het Rijk daarom uit om samen met de regio te werken aan "een structurele aanpak en financiering voor klimaatadaptatie om de watersystemen in Limburg klimaatrobuust te maken". Daarvoor is een gezamenlijk fonds van 1,2 miljard euro nodig.

Living Lab
De reeds bestaande plannen voor zowel de hoogwaterveiligheid van de Maas (Hoogwaterbeschermingsprogramma) als die van zijrivieren en beken (Water in Balans) moeten versneld uitgevoerd worden. Dat betekent dat de doelen niet in 2050, maar al in 2035 gehaald worden.

De ingrepen hebben niet alleen positieve effecten voor Limburg, ze dragen ook bij aan lagere waterstanden en daarmee aan de veiligheid stroomafwaarts in Nederland, betogen de partijen. Wat hen betreft wordt Limburg een soort Living Lab voor innovatieve klimaatadaptatie. Nederland zou daarmee ‘klimaatkoploper’ kunnen worden, "zoals onder andere de minister-president herhaaldelijk heeft gewenst".

Nationale plannen
De Unie van Waterschappen meldt de Limburgse Propositie van harte te onderschrijven en roept het kabinet tegelijk op met nationale plannen voor klimaatadaptatie te komen.

"Laat de Limburgse watersnood van deze zomer een katalysator zijn voor heel Nederland", aldus voorzitter Rogier van der Sande. "Weersextremen kunnen zich overal in Nederland kunnen voordoen, met verschillende gebiedsafhankelijke gevolgen. Een versnelling van maatregelen moet daarom in heel Nederland plaatsvinden. Structurele financiering is hiervoor nodig."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Waterschap Limburg + link naar document 
Reactie Unie van Waterschappen
H2O-bericht: Minister kondigt beleidstafel voor Limburgse wateroverlast aan
H2O-bericht: Limburg wil actieplan water

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!